Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiborcz-szál a fonyódi szállodai bizniszben is - Fotók

Népszava|2017. ápr 8. 08:48
[A+ A-]

Ma még futballpálya FOTÓ: Boda András

Alig két hónapja alapították azt a sportegyesületet, amely szemet vetett a két hektáros, fonyódi focipályára: nem azért, hogy utánpótlást neveljenek ott, hanem hogy szállodát építsenek a gyönyörű panorámával rendelkező területen. Az egyesület képviselője több szállal is kapcsolódik a keszthelyi kikötőt viharos körülmények között megvásárló céghez, amely – miként akkoriban az Átlátszó feltárta – az adásvételkor Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és üzlettársaihoz kötődött...

A fő képre kattintva galéria nyílik. FOTÓK: Boda András

A fonyódi hegyen lévő, remek adottságú futballpálya megvásárlását tervező Pelso Polgári SE-t képviselő Kovács Ferenc 2014-ben és 2015-ben tulajdonosa, ügyvezetője volt a hévízi Phoenix Charter Hajózási Kft.-nek, utóbbi pozícióban Lukács Krisztián váltotta. A hévízi jogász a Magyar Narancs információja szerint az egyik ügyvezető volt abban a Nyugati-mendence Kikötőfejlesztő Kft.-ben, mely 2014-ben nagy port felvert ügyletként megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt a Balatoni Hajózási Zrt.-től. Sőt, tulajdonosként, a Phoenix Charteren keresztül is részt vett a bizniszben. (Az ügyről szombat reggel az Index is írt.)

A kikötőt megvásárló céget Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez kötötték, mivel a kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft. volt, amely pedig Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt – írta meg akkoriban az Átlátszó. Az új vállalkozás egyik ügyvezetője ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltség Elios Innovatív Zrt.-ben is vezető tisztségviselő volt. Péter Zsolt ma a hévízi Phoenix Charter Kft egyik tulajdonosa az Opten céginformációs rendszer szerint, a cég pedig részvényese a Keszthelyi Yachtkikötő Üzemeltető Zrt.-nek, amelynek a fonyódi futballpályára ajánlatot tevő sportegyesület képviselője, Kovács Ferenc a vezérigazgatója. De egy másik Kovácshoz köthető társaság, a keszthelyi székhelyű Dunántúli Vidékfejlesztési Kft. is részvényes, akárcsak a fideszes parlamenti képviselő, Bánki Erik-közeli, sándorfalvai Aquaplus Kft.

– A keszthelyi kikötő a tulajdonosváltás óta nagyon felkapott lett az új elit körében, még egy jól menő éttermet is áttelepítettek oda Balatonboglárról – tájékoztatott keszthelyi informátorunk.

Tiborcz István és Mészáros Lőrinc Keszthelyen már megvetették a lábukat, most pedig a déli part következhet. A keszthelyi Molnár Tibor – az Együtt regionális politikai igazgatója, keszthelyi választókerületi elnöke, aki lapunk segítségére is volt a Fonyódig érő hévízi-keszthelyi szálak kibogozásában – néhány hónapja azt kérdezte internetes blogjában: „Keszthely lesz a királyi család üdülővárosa?” Az apropóját ennek az Átlátszó azon információja adta, miszerint két patinás keszthelyi szálloda, a Balaton és a Hullám is (miután a környezetük uniós támogatásból megújult) „kormányfőközeli kezekbe” kerülhetett…

A fonyódi képviselő-testület egyik független tagja pedig azt a költői kérdést tette fel lapunknak nyilatkozva: „Ha valóban ilyen magas körök állnak a fonyódi ügylet mögött is, akkor azt miért kell titkolni, miért nem büszkélkedik inkább vele a fideszes polgármester, hiszen ez esetben legalább abban biztosak lehetnénk, hogy lesz pénz a szállodaépítésre?...”

Csütörtök este egyébként lakossági fórumot hívott össze Hidvégi József fonyódi polgármester (Fidesz-KDNP) annak kapcsán, hogy aláírásgyűjtés indult a helybéliek körében a futballpálya eladása ellen. A képviselő-testület a tervek szerint a jövő hét elején dönt az ingatlan adásvételéről.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!