Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump háborús kedvében van?

nepszava.hu|2017. ápr 9. 08:27
[A+ A-]

Az amerikai csendes-óceáni parancsnokság szóvivője, Dave Benham szombat esti tájékoztatása szerint a hajóraj a Carl Vinson repülőgép-hordozó vezetésével Szingapúrból indult el. Az intézkedésre elővigyázatosságból, Észak-Korea egyre nagyobb aggodalmat keltő nukleáris programja miatt került sor. Az amerikai álláspont szerint a kommunista ország jelenti az első számú veszélyt a térségben, és "szükséges a fokozott katonai jelenlét" a félsziget közelében.

A hajóraj egy Nimitz-osztályú repülőhordozóból, a USS Carl Vinsonból, illetve két rakétarombolóból és egy rakétacirkálóból áll - ez utóbbiak olyan Tomahawk rakétákkal vannak felszerelve, amilyenekkel az USA péntek hajnalban Szíriában bombázott.

Donald Trump amerikai elnök a kínai államfővel Floridában folytatott e heti megbeszélésein arra sarkallta Hszi Csin-pinget, hogy tegyen többet Phenjan nukleáris programjának a visszafogására. Trump nem sokkal korábban egy brit lapnak azt mondta, hogy amennyiben Pekingnek nem sikerül nagyobb nyomást gyakorolnia Phenjanra, Washington egyedül lép.

Az NBC úgy értesült, hogy mindeközben az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadói tájékoztatták Trumpot arról, hogy Washingtonnak milyen gazdasági vagy katonai lehetőségei vannak Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta-programjának megállítására - írja a hvg.hu az MTI nyomán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!