Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merényletek Egyiptomban - Több mint 30-an meghaltak (videó)

nepszava.hu|2017. ápr 9. 11:33
[A+ A-]

Két kopt keresztény templomban hajtottak végre robbantásos terrormerényletet vasárnap. Mindkét merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A támadásokban 36 ember vesztette életét, 113-an sérültek meg.

A délelőtti virágvasárnapi istentisztelet idején a Nílus deltavidékén található Tanta városának egyik kopt templomában, majd néhány órával később egy alexandriai templomban történt terrortámadás. Az alexandriai robbantást egyértelműen öngyilkos merénylő követte el, a tantai támadás körülményei egyelőre nem tisztázottak. Az biztos, hogy Tantában is a templomban robbant a pokolgép, de nem tudni még, hogy előre elhelyezett bombáról vagy öngyilkos merénylőről van szó. Tantában a Szent György templomban 25 személy halt meg, 78 megsebesült, Alexandriában a Szent Márk templomban 11-en vesztették életüket és 35-en sebesültek meg. Az alexandriai istentiszteleten jelen volt II. Teodór kopt pápa is, aki röviddel a robbanás előtt hagyta el a templomot. Így vélhetően az sem zárható ki, hogy az alexandriai terror célpontja maga a legmagasabb rangú kopt keresztény vezető volt.

Az Iszlám Állam rövid idővel a robbantások után vállalta a felelősséget, de a támadás okát nem közölte. Korábban viszont, az év elején, a terrorcsoport megfenyegette az egyiptomi keresztényeket, jelezve, hogy véres támadásokra számíthatnak. A kopt közösség különben az arab tavasz győzelme óta többször lett a szélsőséges iszlamista militánsok célpontja, számtalan támadást szenvedett el Mohamed Morszi elnöksége idején is. Legutóbb 2016. december 11-én Kairóban történt 25 halálos áldozatot és 49 sebesültet követelő terrortámadás kopt templom ellen. Azt is az Iszlám Állam egyik öngyilkos merénylője követte el.

A tegnapi terrortámadások időzítése kapcsán a világ nagy hírügynökségei is megjegyzik, hogy talán összefüggésbe hozhatók Ferenc pápa április 28-29-re tervezett egyiptomi látogatásával.

Ferenc pápa virágvasárnapi istentisztelete alatt tudta meg, hogy keresztény templom elleni terrortámadás történt Egyiptomban. Szentbeszédében azonnal reagálva elítélte a történteket. Ferenc pápa úgy fogalmazott, "Isten térítse meg azok lelkét, akik elhintik a terror, az erőszak és a halál magvait, de még azokét is, akik fegyvereket gyártanak és azokkal kufárkodnak".

Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!