Előző
Következő
új cikk

Belföld

Még több azbeszt a Pecsánál? - Fotók

Népszava|2017. ápr 10. 05:07
[A+ A-]

December óta bontják a Petőfi Csarnokot – a ligetvédő botrányok után igyekeztek „halkan” kezelni a veszélyes anyagok ügyét FOTÓ: ZSIDAI PÉTER

Azbesztet találhattak a Petőfi Csarnok (Pecsa) bontása során is. Az azbesztmentesítés miatt a Városliget Zrt. 8 millió forinttal megtoldotta az épület 132 millió forintos bontási költségét. Az azbesztmentesítő szövetség elnöke, aki a ligetvédők felkérésére vizsgálta a volt Hungexpo-épületek azbeszt tartalmát, időközben megvásárolta a Pecsa szennyezettségéről a Városliget Zrt-nek szakvéleményt adó azbesztmentesítő céget.

A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Zsidai Péter

Azbeszt tartalmú anyagok jelenlétének valószínűségét mutatta ki az azbesztmentesítéssel foglalkozó Drycon Hungary Kármentesítő Kft. Petőfi Csarnokban végzett felmérése - tudta meg a Népszava. Márpedig az azbesztmentesítés nem szerepelt a Pecsa bontását végző DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. feladatai között. A megbízó Városliget Zrt. ezért nettó 7,6 millió forinttal megtoldotta a DTRT vállalkozói díját, hivatkozva a Drycon szakvéleményére. A speciális felkészültséget igénylő pótmunkák elvégzésével március 31-én bízta meg az egri vízépítő céget.

Ez egyébként már a második szerződésmódosítás 2016 áprilisa óta, amikor a DTRT elnyerte a Pecsa bontási munkáinak tervezési és kivitelezési megbízását. A Városliget Zrt. kerülve a nyilvánosságot, a hirdetmény nélküli meghívásos versenyeztetést választotta, a három ajánlattevő közül a DTRT adta a legolcsóbb ajánlatot. Az első szerződésmódosításra, ami a költségek növekedését hozta, tavaly decemberben került sor. Ekkor a Városliget Zrt. nettó 12 millió forintért "a bontási munkák teljesítéséhez szükséges megerősített őrzésvédelmi és organizációs feladatok" végrehajtásával is megbízta a DTRT-t. Így eddig a ez a cég nettó 120 millió forintos alapszerződését nettó 19 millió forintos megbízásokkal toldották meg. Ez összességében 16,6 százalékos bővülést jelent a vállalási árhoz képest.

A Liget-projekt megvalósítása során, tavaly júliusban a volt Hungexpo-pavilonok bontásánál is találtak azbesztet. A Városliget Zrt. ezt se verte nagydobra. A nyilvánosság a ligetvédőknek köszönhetően szerzett róla tudomást, akik blokádot vontak az építési terület köré. A projektcég ennek hatására engedte be az építési területre a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége (MASZ) elnökét, Borsody Gábort és a Greenpeace szakreferensét, Simon Gergelyt. Borsody jelenlétét azért emeltük ki, mert az ő és családtagjai tulajdonában álló BC Engineering Kft. tavaly májusban a megvásárolta a Pecsa azbeszt tartalmát felmérő céget. A Drycon honlapja szerint a hazai azbesztmentesítési piac éllovasa, az elmúlt években több mint 200 nyugat-európai és hazai azbesztmentesítési projektet vitt. Rendelkeznek a nyugat-európai előírásoknak megfelelő berendezésekkel, elszívókkal, zárt rendszerű porszívókkal, egyebekkel az efajta munkákhoz. Az elmúlt években a Fővárosi Önkormányzat csarnok- és piacigazgatósága három azbesztmentesítéssel bízta meg a Drycont.

A Hunegxpo-telken a júliusi vizsgálatokat követően Borsody tette egyértelművé, hogy a legveszélyesebb azbesztpor jelenlétét nem mutatták ki. Nem porlódó azbesztcementes csövet és palát találtak, utóbbiból 1-2 köbméter került a bontási törmelékbe, amit elkülönítettek. Ezen kívül 10-20 kiló azbesztcementes anyag szóródott szét, továbbá 15 köbméter azbesztpalára bukkantak.

A Városliget Zrt. ezt megerősítve tudatta, az azbeszt feltárását a MASZ-szal közösen végezve csak egy épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött azbesztcementet. Ennek kezelését a megfelelő előkészületek mellett kockázatmentesen megoldhatónak látták. Az épület szerkezetében található azbesztcement tartalmú elem szakszerű eltávolítására "megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező", kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott, meg nem nevezett vállalkozót vontak be - közölték akkor. A megnyugtató sorokat a Városliget Zrt. azt követően adta ki, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármester szóvá tette a lakossági panaszokat és intézményi bejelentéseket a Közlekedési Múzeum bontásából származó por és az azbeszt miatt.

A Népszava most ismét megkérdezte a Városliget Zrt. a Pecsa-ban felfedezett azbeszt mennyiségéről, de eddig nem kaptunk választ. Arra a kérdésünkre sem, hova szállítják az azbeszt tartalmú hulladékot ártalmatlanítani. A DTRT módosított szerződése szerint április 15-ig kellene átadni a Pecsa bontott területét.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!