Előző
Következő
új cikk

Külföld

Putyin és Roháni objektív kivizsgálást követel

Népszava|2017. ápr 10. 05:33
[A+ A-]

Objektív kivizsgálást követelt Vlagyimir Putyin orosz és Hasszan Roháni iráni elnök a múlt heti szíriai vegyifegyver használat kapcsán, jelentette a Reuters hírügynökség.

Miközben a nyugati világ legtöbb országa, köztük az Európai Unió is helyénvalónak minősítette a csütörtöki amerikai légicsapást az Aszad-rezsim katonai repülőtere ellen, a szíriai kormányzat két legfontosabb támogatója, Oroszország és Irán következetesen agressziónak minősíti azt.

Vasárnap telefonon egyeztetett a kérdésben a két elnök. A megbeszélés után kiadott moszkvai közlemény szerint elítélték az amerikai légicsapást és objektív kivizsgálást követelnek a vegyifegyver támadás ügyében. Közzétett közös álláspontjuk gyakorlatilag megismételte a Kreml pénteki álláspontját, miszerint az Egyesült Államok a légicsapással agressziót követett el egy szuverén ország ellen, megsértette a nemzetközi jogot, ráadásul mindez kitalált ürüggyel.

Oroszország és Irán ragaszkodik ahhoz, hogy a szíriai kormányerőknek nincsenek vegyifegyver-készleteik, ezek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az ENSZ szakosított szervezete rögzítette. Moszkva kifogásolja, hogy Washington teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a vegyifegyver terroristák általi bevetésének lehetőségét. Roháni elnök szombaton egyenesen a terroristák segítésével vádolta meg Donald Trump amerikai elnököt.

Hétvégén Washingtonban és Londonban is néhányan tüntettek a légicsapás ellen, a bombázások leállítását követelve.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!