Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vietnam ma még ismeretlen útjai

Népszava|2017. ápr 10. 05:43
[A+ A-]

Ha az ember végre eljut Vietnamba, sokszor választania kell. Ez a csodás ország annyiféle látványossággal és különleges élménnyel kápráztat el, hogy nem lehet csak úgy átrohanni rajta. Az északi rész egyik legkülönlegesebb vidéke Ha Giang.

Ha Giang egyrészt a tartomány neve, mely Vietnam legészakibb, Kínával határos tartománya; másrészt a tartományi főváros neve is. Ha Giang, vagy ahogyan arrafelé ejtik „Há Záng” vidékét még nem fedezték fel a turisták, mint mondjuk Sapat. Itt még a fehér bőrű látogató kitűnik az itt élők forgatagából. A hamisítatlan vietnami környezet kifogyhatatlan fotótéma. Ráadásul a helyiek kíváncsi tekintete kísér minket, akiknek színes, hagyományos ruházata itt még mindennapi viselet, nem csupán a turisták kedvéért viselt „munkaruha”. Vietnamot még nem árasztották el a turisták. A falvak meghatóan egzotikusak, biztosan látunk tehénen lovagoló, mosolygós gyerekeket vagy rőzsehordó öregeket, akik számára ma még nagyon messzi van a globalizáció, vagy a tömegturizmus.

Ahol a villany gonosz varázslat

A Kínával határos legészakibb tartomány bebarangolásához sokan a motort vagy a robogót választják. A motorbérlés azért is jó ötlet, mert így olyan helyekre is eljuthatunk, ahova tömegközlekedéssel nem; így legalább Dong Van környékén ajánlatos motort bérelni 1-2 napra. Mindez nem túl drága. A bérlés helyben 200 000 dong/nap (2 500 forint), mely az üzemanyagot nem tartalmazza. Motort az összes településen lehet bérelni, nem szükséges utazás előtt, előre foglalni. Ha a helyi közlekedési káosz miatt nem szeretnénk saját magunk vezetni, akkor bérelhetünk sofőrrel együtt is. Olyan látnivalók várnak ránk, mint Észak-Kelet Vietnám gyönyörű vízeséséi, mint a Dong Van – Ha Giang tartományban található Global Rock Plateau vulkanikus hegyvonulatait, Ba Be település a csodálatos Ban Gioc természetes tavával a vízeséseivel. A hegyoldalakba vágott és szurdokok szélén kanyargó hegyi utak mentén szétszórtan fekvő évszázados kis törzsi falvak találhatók, ahol a villanyvilágítás még mindig gonosz varázslatnak számít. Vietnam hegyi törzseinél, még mindig a kedvesség, az egyszerű, de dolgos és tisztes élet számít; ahol a törzsi kultúra a mai napig is érintetlenül megmaradt. Dong Van város régi negyedének utcáin több száz éves, agyagból vert Hmong házakat is találunk, de megbámulhatjuk a csodálatosan megépített trópusi kertekkel körülvett gazdag polgári házakat is. Ma Pi Leng hágóján keresztül utazva, elképesztő panoráma nyílik a Nho Que folyó által vágott völgyre és a kis falvak és vízesések sokaságára. A Ba Be tónál akár cölöpökre épített házakban is tölthetjük az éjszakát A tóhoz vezető út erősen göröngyös és cikkcakkos, de a látványos hegyvidéki táj a maga teraszos rizsföldjeivel mindenért kárpótol.

Zöld tea és francia baguett

Sokan a vietnami konyhát fantáziátlanabbnak tartják a kínainál. Nos, Ha Giang ebből a szempontból igazán pompás hely az összehasonlításra, hiszen az itteni ételek erős kínai hatást mutatnak. A vietnámi konyha változatos és laktató. Ami leginkább megkülönbözteti a kínaitól az az, hogy nem öntik le szószokkal a fogásokat, hanem, a közös tálból evőpálcikákkal kiemelt falatot magunknak kell belemártani a külön tálkákban kapott öntetekbe. Levessel (pho) kezdődik minden étkezés, amit sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseiből választott második fogás követ, bőséges zöldségkörettel és rizzsel. Aki szereti a kenyeret, az az egykori francia gyarmatosítóknak köszönhetően friss baquettet kérhet. Befejezésként zöld teát és gyümölcsöket (banán, mandarin, papaya) szolgálnak fel. Természetesen a hagyományos európai ételeket is megtaláljuk az étlapokon. Ráadásul az utcai kifőzdés, gyakran jobbak, mint a hagyományos éttermek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!