Előző
Következő
új cikk

Külföld

Oslóban is bombát találtak

Népszava|2017. ápr 10. 05:35
[A+ A-]

Stockholmban tegnap a terrortámadás áldozataira emlékeztek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL CAMPANELLA

Továbbra is rejtély, miért hajtotta végre tettét az a 39 éves üzbég férfi, aki pénteken nagy sebességgel száguldott egy stockholmi sétálóutcában, megölve négy személyt és megsebesítve tizenötöt. A svéd rendőrség nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy tettestársai is voltak. Tegnap újabb személyt tartóztattak le a merénylet kapcsán.

A svéd rendőrség már pénteken elfogta a terrorcselekményt végrehajtó férfit. Minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a 39 éves üzbég származású férfi volt az elkövető. A térfigyelő kamerák alapján sikerült azonosítani. Közlések szerint már korábban a helyi hatóságok látókörébe került, az azonban nem derült ki, miért. Azért is kérdéses a háttér, mert a rendőrség nem erősítette meg, hogy a férfi korábban kapcsolatban állt volna iszlám szélsőségesekkel. Egy állítólagos ismerőse is azt közölte a Dagens Nyheter napilapnak, hogy az elkövető nem vallási fanatikus, hanem „hétköznapi munkás”. Az építőiparban dolgozott.

A hatóságok szerint nyilvánvalóan terrorcselekmény történt. „A körülmények arra utalnak, hogy az elkövető célja a károkozás, a félelemkeltés volt” – közölte Hans Ihrman főügyész. A svéd sajtó úgy tudja, az elkövető komoly érdeklődést mutatott az Iszlám Állam (IS) iránt. 2014-ben kért menedékjogot Svédországban, beadványát azonban 2016-ban elutasították. Egyelőre azonban egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a merényletet.

A rendőrség nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy a férfinek tettestársai is voltak. Tegnap egy újabb személyt tartóztattak le a merénylet kapcsán, akit szintén terrorizmussal vádolnak. A merényletben öt személy vesztette életét, a halálos áldozatok azonosítása azonban lassan halad. Két svéd, egy brit és egy belga állampolgár van a halottak között. Továbbra is nyolc személy szorul kórházi kezelésre, négyük állapota súlyos.

A teherautó egy sörfőzde tulajdonában volt. A cég közlése szerint a sofőr megpróbálta megakadályozni a jármű eltulajdonítását, de az elkövető őt is el akarta ütni, így nem tudott mit tenni. A férfi könnyebben megsérült, sokkos állapotba került. A rendőrség a sofőr ülésén egy „oda nem illő technikai eszközt” talált. Vélhetően bombáról van szó.

Hétvégén is érvényben voltak Stockholmban a merényletet követően elrendelt különleges biztonsági intézkedések, a határon a kiutazókat alapos vizsgálatnak vetik alá – jelentette be Stefan Löfven miniszterelnök.

Bombára bukkantak szombaton a norvég fővárosban, Oslóban is. A rendőrség egy különleges egysége robbantotta fel. Egy férfit letartóztattak. A kis hatóerejű bombát egy műanyag zacskóban találták meg szombaton késő este, a Grönland nevű metróállomás közelében, a belvárosban. A rendőrség lezárta a környéket, majd robbanást lehetett hallani – közölte az NTB hírügynökség. A rendőrség később megerősítette, hogy igen kis hatóerejű robbanószerkezetről van szó, amely csekély kárt okozott volna. Mégis beláthatatlan következményei lettek volna a robbantásnak, mivel a közelben számos bár és étterem található. Az oslóiak emlékeiben még élénken él a szélsőjobboldali Anders Breivik által 2011-ben elkövetett terrorakció, amelyben több tucatnyian, jórészt fiatalok vesztették életüket.

Üzbegisztán, a terrorparadicsom
Az utóbbi időben több merényletet hajtott végre üzbég származású férfi. 2016 júniusában, az isztambuli Atatürk repülőtéren a közép-ázsiai államból származó férfi repítette magát a levegőbe, s ölt meg 43 embert és sebesített meg 250-et. Tavaly szilveszterkor ismét egy üzbég lövöldözött a szintén isztambuli éjszakai bárban, a Reinában, s végzett 39 fiatallal. Múlt hétfőn a szentpétervári metróban robbantottak, s gyilkoltak meg 14 személyt. Az orosz hatóságok által azonosított elkövető Kirgizisztánból származik ugyan, de üzbég gyökerekkel rendelkezik. A stockholmi merényletet szintén egy üzbég hajtotta végre. Az Iszlám Állam mintegy 5000 közép-ázsiai toborzott. Sokuk azt a feladatot kapta, hogy Európában hajtsanak végre terrorakciókat.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!