Előző
Következő
új cikk

Külföld

Egyre közelebb az álmához Erdogan

Népszava|2017. ápr 10. 05:41
[A+ A-]

FOTÓ: CHRIS MCGRATH/GETTY IMAGES

„Szeretnétek igent mondani április 16-án egy erős Törökországra? Szeretnétek egy nagy Törökországot? Szeretnétek igent mondani a stabilitásra?” – ezeket és hasonló kérdéseket tett fel a több tízezres, őt támogató tömegnek szombaton Recep Tayyip Erdogan egy isztambuli választási rendezvényen. A részvevők minden kérdésére fergeteges igennel válaszoltak.

Az alkotmánymódosító referendumot április 16-án rendezik meg Törökországban. Erdogan elnök régi álma valósul meg, amennyiben az igenek győznek a népszavazáson. Ő maga 2029-ig maradhatna hatalmon. Az alkotmánymódosítás elnöki köztársaságot hoz létre Törökországban, az elnökre ruházza a kormányzati végrehajtó hatalmat, és gyakorlatilag megszüntetné a miniszterelnök pozícióját. Erdogan hívei a tavaly júliusi puccskísérlet utáni példátlan tisztogatási hullám ellenére támogatják a változást, úgy vélik, az országnak szüksége van egy erőskezű vezetőre. Vannak viszont szép számmal olyanok is, akik ellenzik, attól tartanak, túl sok hatalom kerülne egy kézbe, és nem lenne lehetőség az elnök döntéseinek ellenőrzésére.

Elemzők szerint szoros eredmény várható, annak ellenére, hogy a puccskísérlet utáni tisztogatás nyomán megfélemlített médiát az „igen” kampány uralja. Az ellenzéki médiaorgánumok többségét ugyanis vagy felszámolta, vagy „bedarálta” a hatalom, az ellenzéknek nincs lehetősége tényleges médiakampányra.

Erdogan szombat esti beszédét a Márvány-tenger parti Yenikapi sétányon felállított óriásszínpadon mondta el, nem véletlenül. A puccskísérlet után, 2016. augusztus 7-én is itt kért szolidaritást híveitől, ami után sokan lelkesen kezdték védelmezni az elnök veszélybe került hatalmát.

Ezúttal sem maradt el a hatalomátvételi kísérlet felelősének tartott egykori jó barát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok és a kurdok ostorozása sem. Aki a nemek győzelmét támogatja, az a „terrorista” Gülen és a terrorista Kurd Munkáspárt (PKK) győzelmét akarja, mennydörögte az elnök a színpadról. Különben egész kampánya erre épült fel.

Mindenek ellenére a „nem” hívei is szerveztek tömegtüntetést, igaz, szerényebb részvétellel. A kurdbarát HDP párt Isztambulban hívta utcára az embereket, a szociáldemokrata CHP egy észak-keleti településen, Trabzonban. Az ellenzék azonban rendkívül nehéz helyzetben van. Az egyenlőtlen kampányfeltételek mellett vezetőhiánnyal is küszködik, hiszen a HDP két ismert és népszerű társelnökét bebörtönözte a rezsim. Mindenek ellenére az alkotmánymódosítást ellenzők tábora sem kicsi, a „világiak”, a kurdok és egyes nacionalista csoportok nem fogják megszavazni Erdogan teljhatalmát.

A külföldön élők szavazása tegnap le is zárult már. Világszerte összesen 2,97 millió külföldön élő török állampolgár élhet szavazati jogával, negyedük öt uniós tagállamban, Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Ausztriában él. Számukra múlt csütörtökön kezdődött a voksolás és vasárnapig tartott.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!