Előző
Következő
új cikk

Külföld

Sírás lesz a vége az amerikai-orosz kapcsolatoknak?

Népszava-információ|2017. ápr 10. 09:06, frissítve: 2017. ápr 10. 09:42
[A+ A-]

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, mögötte Donald Trump FOTÓ: Pool/Getty Images

Szokatlan, és a Trump-kormányzattól váratlan keménységgel bírálta Oroszországot keddi moszkvai látogatása előtt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter – írja a New York Times-ra hivatkozva a 444.hu.

Először is inkompetensnek nevezte az oroszokat, amiért hagyták, hogy Bassár el-Aszad megtartsa vegyifegyver-készleteit. Azokat a készleteket, amelyek megsemmisítéséről két éve még orosz közvetítéssel állapodtak meg azután, hogy a rezsim ideggázt bevetve több száz polgárával végzett Damaszkusz lázadó külvárosaiban.

Papíron tehát Aszadnak már nem is lehettek volna vegyi fegyverei a múlt héten, amikor kedden Idlib tartományban szaringázt vetett be egy, a lázadók kezén lévő faluban, ahol a gáztámadás után még a támadás áldozatait ellátó kórházakat is lebombázták.

A nagy tekintélyű washingtoni think tank, a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) munkatársa, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egykori közel-keleti koordinátora, Philip H. Gordon szerint „Trump kezdeti legyünk barátok Oroszországgal megközelítése összeegyeztethetetlen az érdekeinkkel, és sírással végződne”. Szerinte Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel, hackeléssel, zsarolással, fenyegetéssel és gazdasági befolyásolással igyekszik újraépíteni európai és közel-keleti pozícióit. A Times szerint Tillerson interjúi során világossá tette, hogy maga is így gondolja, szemben Trumppal, aki mostanáig ragaszkodik hozzá, hogy semmiféle orosz befolyásolási kísérlet nem volt az amerikai elnökválasztás alatt. Trumppal szemben Tillerson arról beszélt, hogy "a beavatkozás szertefoszlatta a kapcsolatok javulásának reményét". Mi több, Tillerson szerint azért sincs remény az enyhülésre, mert Oroszország "elég nyilvánvalóan ugyanerre készül az európai választásokon is".

A külügyminiszter szerint Washington azért intézett támadást a szíriai kormányerők ellen, hogy olyan rezsimeknek küldjön egyértelmű üzenetet, mint amilyen Észak-Korea. Az ABC amerikai televíziónak kifejtette, valószínűnek nevezhető egy amerikai reakció, ha egy állam a világot veszélyezteti. „Észak-Korea kapcsán teljesen világos az a célunk, amely szerint egy atomfegyvermentes Koreai-félszigetet akarunk” – közölte Tilleron. A nemzetközileg teljesen elszigetelt sztálinista állam rendre ballisztikus rakétakísérleteket hajt végre, megsértve ezzel az ENSZ határozatait. Phenjan atomfegyvere elsődlegesen Dél-Korea és Japán számára jelent komoly fenyegetést. Az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy Kína nagyobb hatást gyakoroljon Kim Dzsong Un rezsimjére.

Tillerson a CBS-nek elmondta, a múlt héten az Egyesült Államokban járt Hszi Csin-ping kínai elnök is egyetértett vendéglátójával, Donald Trumppal abban, hogy éleződik a helyzet Észak-Koreában. Herbert Raymond McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt közölte, Trump elnök rövidesen megvizsgálja, milyen lehetőségek vannak az Észak-Korea által előidézett veszély csökkentésére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!