Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hitler-köszöntés a hadseregben

Népszava-információ|2017. ápr 10. 09:47
[A+ A-]

A német hadseregnél 275 esetben merült fel szélsőjobboldali cselekmény gyanúja. A Katonai Hírszerzés (AMD) adatai szerint 143 ilyen eset történt 2016-ban, s 53 új esetet regisztráltak az idei évben, a többi pedig az előző esztendők folyamán történt.

Mindez a Funke médiacsoportnak a berlini védelmi minisztérium által adott válaszból derült ki, az adatokat szolgáltatta a hírszerzés. 2016-ban a védelmi ügyekkel megbízott szociáldemokrata politikus, Hans-Peter Bartels 63 szélsőjobboldali hátterű esetről számolt be. Ez antiszemitizmust és idegenellenességet is magában foglal. Összesen 11 esetben került sor a védelmi szolgálatból való elbocsátásokra. Más alkalmakkor azonban csak pénzbüntetéssel sújtották az elkövetőket.

A közlés szerint időnként Hitler-köszöntéssel üdvözölté egymást katonák. Előfordult, amikor az interneten adtak hangot katonák rasszista nézeteiknek. Néhány gyanúsítottnál továbbra is fegyver van. Ulla Jepke, a Balpárt belpolitikai szóvivője problematikusnak evezte a Bundeswehr szélsőjobboldaliakkal szembeni viszonyát. Mint mondta, ki kell tenni a hadseregből azokat, akik Hitlert tekintik példaképüknek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!