Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szlovákiában is beteg az egészségügy

Népszava|2017. ápr 10. 13:27
[A+ A-]

A szlovák egészségügy nem rossz; nincs katasztrofális állapotban és nem is egy fekete lyuk, jelentette ki Tomas Drucker egészségügyi miniszter egy vasárnapi televíziós műsorban

A miniszter elismerte, hogy a közvélemény azonnali változásokat szeretne látni az egészségügyben. Kijelentette azonban: ez nem valósítható meg. „A változások bevezetéséhez időre van szükség”.

Tomas Drucker jól tudja, hogy a rendszer számára biztosított pénzügyi források nem elegendőek és az emberek panaszkodnak, mert sokat kell várniuk, míg szakorvos elé kerülhetnek. Tudja azt is, hogy az egészségügyi intézmények állapota igen rossz. Azon van, hogy már az idén többlet pénz kerüljön az egészségügy rendszerébe: az erre vonatkozó javaslat április-május folyamán elkészül. Az orvosokkal együttműködve jelenleg azon dolgozik, hogy meghatározzák a járásonkénti szakorvosok minimális létszámát. Ez garantálhatja, hogy a várakozási idő nem lesz olyan hosszú.

A miniszter visszautasította azt az egyes ellenzéki képviselők által felvetett javaslatot, hogy privatizálják az állami egészségbiztosító, a Vseobecna zdravotna poistovna (VsZP) intézményét. Úgy véli, hogy az államnak „ellenőrzése alatt kell tartania az egészségügyi rendszert”. Gyakran hall olyan panaszokat, amelyek szerint „a magán-egészségbiztosítók nagyon szűkmarkúak az ellátások folyósítása tekintetében”.

Az egészségügyi miniszter kitért arra az elvetett javaslatra is, amely szerint az orvosoknak délutánonként kiegészítő rendelést kellene tartaniuk. Úgy látja: az idő még nem érett meg erre a megoldásra. Azt azonban tagadta, hogy az orvosok rendelési időn kívül díjazás ellenében fogadják a betegeket. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!