Előző
Következő
új cikk

Külföld

CEU - Arad és Nagyvárad is szívesen látná az egyetemet

Népszava|2017. ápr 10. 13:29
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Arad és Nagyvárad, a magyar határhoz közel fekvő két nyugat-romániai nagyváros bejelentette: miután Magyarország a külföldi egyetemek működését korlátozó törvényt fogadott el, készek otthont adni a Közép-európai Egyetemnek, a CEU-nak. 

Az új magyar törvény szerint a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek egy „szerződés” által megteremtett jóváhagyásra van szüksége. A szerződést a magyar kormánynak és annak az országnak kell megkötnie, ahonnan az egyetem akkreditációja származik és ahol az egyetem oktatási intézményei működnek. A CEU esetében, amelyet részben a magyar származású amerikai milliárdos, Soros György finanszíroz, az akkreditáció országa az Egyesült Államok és az oktatás kizárólag  Budapesten folyik.

Ilie Borojan, Nagyvárad polgármestere tegnap Facebook-oldalán írta meg, hogy „jó ötlet lenne ajánlatot tenni ennek a tekintélyes egyetemnek, hogy a jövőben Nagyváradon működjön” jelentette a News.ro hírportál. A polgármester szerint az egyetem befogadásával a város egy kiemelkedő színvonalú nemzetközi központ házigazdája lehetne és megerősíthetné közép-európai elkötelezettségét. 

Tegnap délelőtt Gheorghe Falcă, Arad polgármestere levelet küldött a CEU rektorának, Michael Ignatieff-nek, amelyben együttérzéséről biztosította és felajánlotta, hogy az Egyetem költözzön Aradra.  A News.ro szerint a polgármester azt írta, hogy a Városháza két, 6 ezer négyzetméter területű épületet ajánl fel oktatási célokra és a hallgatók elhelyezésére. Az egyik épület egy 2 ezer négyzetméteres, 75 szobás diákotthon.

Gheorghe Falcă közölte: a CEU néhány éven belül, amint az épületet polgári használatra átalakítják, az aradi várba is beköltözhet.

Korábban Vilnius polgármestere, aki maga is a CEU hallgatója volt, szintén levélben ajánlotta fel a CEU rektorának, hogy költözzenek a litván fővárosba. A CEU igazgatója azonban az RFI hírügynökség szerint kijelentette: az egyetem nem zár be és nem költözik el Budapestről.

A korábbi román kulturális miniszter, Kelemen Hunor, annak a pártnak, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (UDMR) a vezetője, amely a magyar kisebbség elsőszámú képviselője Romániában, az elmúlt héten arról beszélt, hogy a CEU bezárása az egész térség számára óriási veszteséget jelent.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!