Előző
Következő
új cikk

Külföld

CEU - Lemondott az észt tiszteletbeli konzul

Népszava-információ|2017. ápr 10. 15:46
[A+ A-]

Lemondott Mall Hellam, Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja.

Mall Hellam asszony, aki 1994-től volt Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja, saját elhatározásából úgy döntött, lemond tisztségéről. Hellam már bejelentette lemondását Szijjártó Péternek, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének, valamint Észtország külügyminisztériumának.

„Az elmúlt években növekvő aggodalommal követtem a magyar kormánynak a média szabadsága, a független igazságszolgáltatás, a civil társadalom és most már az akadémiai élet szabadsága ellen tett lépéseit. Döntésemet végül a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni lendületes fellépése miatt hoztam meg, amely alig egy hete komolyan megkérdőjelezte az egyetem tevékenységének folytatását".

„Tiszteletbeli konzuli kötelezettségeimet a magyarok, a magyar nyelv és kultúra iránti szívből jövő szeretettel láttam el. A jövőben az Észt-Magyar Társaság vezetősége tagjaként teszek meg mindent a magyarok és az észtek közötti barátságért és az őket összekötő kapcsolatok fejlesztéséért" – tette hozzá M. Hellam.

Mall Hellam a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett diplomát magyar nyelv és irodalomból, valamint finnugor összehasonlító nyelvészetből 1983-ban. Egyik megalapítója és elnökségi tagja az Észt-Magyar Társaságnak (1988-tól), 1994 és 2016 között pedig annak elnöke. 1990 óta a Soros György alapította „Nyílt Észtország Alapítvány" igaygatója.

2000-ben az Észt Köztársaság „Fehér csillag rendje IV. fokozat" kitüntetésben részesült. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkereszt Érdemrendet. Az „Év európaija" díj 2010. évi kitüntetettje.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!