Előző
Következő
új cikk

Külföld

Orosz hackert vettek őrizetbe Spanyolországban

Népszava|2017. ápr 10. 17:32
[A+ A-]

Fotó: Thinkstock

A spanyol rendőrség letartóztatott egy orosz programozót. A BBC hírügynökség sajtójelentésekre hivatkozva arról ír, hogy az amerikai elnökválasztási kampány során ottani honlapokat tört fel. 

Pyotr Levashov-ot április 7.-én, Barcelonában tartóztatták le. Jelenleg őrizetben van.

Egy „jogi forrás” azt is közölte az AFP hírügynökséggel, hogy az Egyesült Államok kiadatási kérelmet nyújtott be Pyotr Levashov személyét illetően. A kérelmet Spanyolország nemzeti büntető-bírósága hamarosan megvizsgálja.

Az El Confidencial, egy spanyol hírportál szerint Pyotr Levashov letartóztatási parancsát az amerikai hatóságok azért bocsátották ki, mert arra gyanakszanak, hogy a gyanú tárgyát képező számítógépes kalózkodás Donald Trump kampányát segítette. Pyotr Levashov felesége, Maria is azt nyilatkozta az orosz RT televíziónak, hogy a letartóztatás az előbbi gyanúsításokkal függ össze.

Számos számítástechnikai biztonsági szakértő, így Brian Krebs szerint is Pyotr Leashov egy orosz kiber-bűnözés egyik vezéralakja, aki a Peter Severa álnevet használja.

Nemzetbiztonsági jelentés

Egy januárban készített amerikai nemzetbiztonsági jelentés szerint az orosz elnök, Vladimir Putyin megpróbált segítséget nyújtani Donald Trump elnökválasztási győzelméhez.

Donald Trump később úgy nyilatkozott, hogy a választás kimenetelét nem befolyásolták.

A jelentés szerint Oroszország célja az volt, hogy „aláássa az Egyesült Államok demokratikus választási rendjébe vetett közbizalmat” és „hiteltelenítse” a demokrata jelöltet, Hillary Clinton-t.

E célok érdekében az oroszok állítólag behatoltak a Demokratikus Nemzeti Bizottság számítógépes elektronikai rendszerébe. A megszerzett információkat közreadására olyan közreműködőket iktattak be, mint a WikiLeaks és a szociális média egyes felhasználóit, a „trollokat” pénzelték, hogy azok rosszindulatú kommenteket terjesszenek.

Vladimir Putyin állítólagos személyes részvételéről azonban a jelentés nem közöl részleteket.

Vladimir Putyin a maga részéről határozottan tagadta, hogy Oroszország megpróbálta volna befolyásolni az amerikai elnökválasztást. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!