Előző
Következő
új cikk

Külföld

Halálbüntetés - Kína az élen

Népszava-információ|2017. ápr 11. 05:31
[A+ A-]

Legalább 1032 embert végeztek ki tavaly világszerte - olvasható ki az Amnesty International friss jelentésében. A legtöbb kivégzés Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban történt. Az Egyesült Államok 2006 óta először nincs az öt legtöbb kivégzést végrehajtó ország között.

Valamivel csökkent a dokumentált kivégzések száma, de még mindig rengeteg embert ítélnek halálra világszerte - derült ki az Amnesty International (AI) 2016-os halálbüntetésekről szóló globális jelentéséből. Tavaly 23 országban legalább 1032 embert végeztek ki; az AI 2015-ben 25 országban 1634 kivégzést dokumentált, amely 1989 óta a legmagasabb szám volt; 1997-ben még 40 ország hajtott végre kivégzéseket.

A jelentés szerint a legtöbb kivégzést végrehajtó ország Kína maradt - bár a halálbüntetés alkalmazásának valódi mértéke nem ismert, mivel ez az adat államtitoknak számít. Az 1032-es teljes számadatban nincs benne a Kínában feltehetően végrehajtott több ezer kivégzés. Kínát kivéve, az összes kivégzés 87 százalékát mindössze négy országban - Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban - hajtották végre.

De nagyon sok embert végeztek ki Vietnamban is, sőt az AI szerint a szám jóval magasabb, mint azt korábban bárki gondolta volna. A vietnami média által 2017 februárjában első alkalommal nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt három évben az ország titokban a világon a harmadik legtöbb kivégzést hajtotta végre: 2013. augusztus 6-a és 2016. június 30-a között 429 ember halt meg. Ebben az időszakban csak Kínában és Iránban végeztek ki több embert. A vietnami nemzetbiztonsági minisztérium jelentésében ugyanakkor nincsenek 2016-ra vonatkozó adatok.

Hasonló titoktartás uralkodik Malajziában is, ahol a parlament nyomására 2016-ban nyilvánosságra hozták, hogy több mint ezer ember volt siralomházban, közülük csak 2016-ban kilenc embert végeztek ki - ez is sokkal több, mint korábban gondolták. A kivégzési módok közül a lefejezés, akasztás, méreginjekció és golyó általi halál a leggyakoribbak. Nyilvános kivégzéseket Iránban (legalább 33) és Észak-Koreában hajtottak végre. A jelentések rámutattak, hogy legalább két személy 18 év alatti volt, amikor elkövette a bűntettet, amelyért halálra ítélték és kivégezték Iránban.

Fehéroroszország, Botswana, Nigéria és a Palesztin Autonóm Területek is folytatták a kivégzéseket 2016-ban. Az Egyesült Államok pedig - 2006 óta először - már nincs az öt legtöbb kivégzést végrehajtó ország között, a hetedik helyre esett vissza, Egyiptom mögé. A 20 kivégzés a legalacsonyabb feljegyzett adat volt 1991 óta. Ugyanakkor Csád, India, Jordánia, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok - országok, amelyek 2015-ben végeztek ki embereket - tavaly nem jelentett egyetlen esetet sem.

A jelentés kitér arra is, hogy már az országok több mint kétharmada, 141 törölte el ténylegesen vagy jogilag a legszigorúbb büntetést. 2016-ban Benin és Nauru szakított végleg a halálbüntetéssel minden bűncselekmény esetében. Guinea csak a köznapi bűncselekmények esetén törölte el azt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!