Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szükségállapot Kairóban

Népszava|2017. ápr 11. 05:34
[A+ A-]

Az egyiptomi Alexandriában a Szent Márk Székesegyháznál egy 27 éves közgazdász, Tantában a Szent György templomnál egy 43 éves technikus volt a vasárnapi öngyilkos merénylet elkövetője. A kopt keresztény templomok elleni virágvasárnapi terrorcselekmények áldozatainak száma hétfőre 44-re emelkedett, a sebesültek száma pedig meghaladja a százat.

Az Al-Arabija televízió szerint az alexandriai robbantást egy 1990-ben, Egyiptomban született férfi, felvett neve szerint Abu Isak al-Maszri hajtotta végre. Közgazdász végzettségű, aki Kuvaitban és Törökországban is dolgozott. 2013-ban csatlakozott a szíriai felkelőkhöz. Nem tudni mikor tért vissza Egyiptomba, a Sínai-félszigetre (északi részén évek óta szükségállapot van hatályban).

Tantában a 43 éves Abu al-Baraa al-Maszri volt az öngyilkos merénylő. (A két férfi nem rokon, az al-Maszri felvett név és azt jelenti, egyiptomi. Vélhetően mindketten a szíriai harcok során vették fel.) A férfi technikus, ő is megjárta a szíriai frontot. Az egyiptomi biztonsági erők sajtónyilatkozatai szerint ő hat kg robbanószert vitt be magára rögzített öv formájában a templomba.

Az Iszlám Állam – amely a vasárnapi robbantásokat is vállalta – helyi szervezete, a Vilájat Szináa révén követhette el a terrortámadást, mint ahogy a korábbi keresztényellenes támadásokat is a Sínai-félszigeten. Az egyiptomi terrorcsoport meghirdetett egyik fő célkitűzése a keresztények elüldözése Egyiptomból. A 82 milliós észak-afrikai ország kopt lakossága a hivatalos statisztika szerint hatmillió, a kopt egyház adata szerint tizenkétmillió. Vagyis itt él a Közel-Kelet legerősebb és legnépesebb keresztény közössége.

Abdel Fatah esz-Sziszi elnök három hónapos szükségállapotot rendelt el a teljes ország területére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!