Előző
Következő
új cikk

Külföld

Gorka Sebestyén szemet vetett Líbiára

Népszava-információ|2017. ápr 11. 05:31
[A+ A-]

Gorka Sebestyén FOTÓ: ALEX WONG/GETTY IMAGES

Gorka Sebestyén, Donald Trump magyar származású tanácsadója versenybe szállt a líbiai különleges megbízotti posztért, és máris grandiózus vízióval rukkolt elő a bukott állam helyzetének rendezéséről – tudta meg a The Guardian hétfőn.

 A brit napilap szerint Gorka nem is akárhogy tálalta elképzelését: a tanácsadó egy magas rangú európai diplomatával beszélgetett a líbiai polgárháborúról és annak rendezéséről, majd fogott egy szalvétát, felvázolta rajta Líbiát, s három részre osztotta az észak-afrikai országot, úgy, ahogy az Oszmán Birodalom idején létezett.

A diplomata erre csupán annyit felelt, hogy ez lehet a legrosszabb megoldás Líbia számára, ahol Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta polgárháború dúl, s jelenleg is két párhuzamosan működő kormány követeli magának a hatalmat – a nemzetközi közösség által elismert vezetésnek Tripoliban van a székhelye, míg a másiknak a kelet-líbiai Tobrukban –, a kisebb-nagyobb területeket ellenőrzésük alatt tartó törzsekről és szélsőségesekről nem is beszélve. A meg nem nevezett európai diplomatához hasonlóan számos nemzetközi szakértő véli úgy, hogy az ország felosztása épp hogy elnyújtaná a polgárháborút.

A nemzetközi közösség ráadásul egyre nagyobb aggodalommal szemléli, ahogy a Kalifa Haftar vezette tobruki rivális kormány és Oroszország mind szorosabbra fűzi a szálakat. Haftart a hírek szerint a Trump-adminisztráció egyes tagjai is támogatják, mivel az iszlamizmus-ellenes vezető állítja: egyedül ő képes megfékezni a szélsőségeseket Európától alig 500 kilométerre.

A The Guardian egy amerikai kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy Gorka Sebestyén – aki 2002-t követően elbukott a magyar nemzetbiztonsági átvilágításon – fejéből nem most pattant ki Líbia felosztásának terve. Már a Trump elnök januári beiktatása előtti hetekben többekkel megosztotta elképzeléseit. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egykori tanácsadója megoldási tervekkel állt elő a líbiai rendezésről, hiszen úgy hírlik, hogy szeretne elnöki különleges megbízott lenni Líbiában. Gorka hivatalos titulusa szerint helyettes tanácsadó Trump nemzetbiztonsági csapatában, s e minőségében igazi keményvonalasnak számít, ami az iszlám radikalizmus elleni harcot illeti. Szakértelméről azonban megoszlanak a vélemények. A The Guardian megkérdezte Mattia Toaldót, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának egyik munkatársát Gorka elképzeléséről. „Ez lakmusz-teszt arról, hogy az illető mennyit tud Líbiáról. Ha az egyetlen dolog, amit tud, az az, hogy Líbiát valaha három részre osztották, akkor fogalma sincs a líbiai helyzetről” – mondta a szakértő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!