Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erdogan szerint összeomlik Európa

Népszava-információ|2017. ápr 11. 05:34
[A+ A-]

"Európa fizetni fog azért, amit tett. Ha Isten is úgy akarja, akkor az Európai Unió problémája újra terítékre kerül április 16. után", mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök Izmirben vasárnap egy választási kampánygyűlésen.

Mint ismert, április 16-án, vasárnap rendezik meg Törökországban az elnöknek gyakorlatilag teljhatalmat biztosító alkotmánymódosító referendumot. Erdogan nem pontosította mire is gondol, országa több évtizede akadozó uniós integrációja, vagy a jogállam ellenes ankarai lépések miatt ugyancsak elakadt schengeni vízummentesség kérdésére, avagy a kampány során elhatalmasodott feszültségekre az EU-val illetve annak olyan tagországaival, mint Németország és Hollandia.

A török államfő, aki az utóbbi hetekben sorra nácizta le a kampánygyűléseit nem engedélyező uniós országok vezetőit, vasárnapi beszédében újra bírálta az Európai Uniót. Ugyanakkor azt is megismételte, ha az ankarai parlament megszavazza a halálbüntetés újbóli bevezetését, ő hezitálás nélkül aláírja a jogszabályt. Márpedig a halálbüntetés bevezetése eleve lehetetlenné teszi Törökország uniós integrációját, hiszen nem lehet EU-tag olyan ország, amely nem törülte el azt. Erdogan kampánybeszédében az Oszmán Birodalomban a 19 században használt fogalmakat elevenítette fel, jegyezte meg az AFP hírügynökség, többek között Európa összeomlását vizionálta és beteg emberhez hasonlította.

A török központi választási bizottság hétfőn közölte a külföldi szavazatok adatait. A külföldön élő török állampolgárok április 9-ig adhatták le voksaikat. A bizottság közölte, 1,2 millióan éltek szavazati jogukkal (külföldön 3.9 millió török választó él). A közlemény szerint 57 ország 120 szavazóhelyiségében voksolhattak a törökök, a határátkelőknél felállított szavazóhelyiségek mindvégig üzemelni fognak. A külföldiek először a 2014-es elnökválasztáson voksolhattak, akkor a részvételi arányuk 8 százalékos volt , a 2015 novemberi parlamenti választáson viszont már meghaladta a 40 százalékot, több mint egymillióan voksoltak akkor is. Ezúttal is legtöbben Németországban éltek a lehetőséggel, több mint 600 ezren.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!