Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem közénk való a Fidesz

Népszava|2017. ápr 11. 05:35
[A+ A-]

Az EU-s támogatások megvonását tartaná a legjobb eszköznek az Orbán rendszer szankcionálására Frank Engel luxemburgi európai parlamenti képviselő, aki ugyanannak a pártcsaládnak a tagja, mint a magyar kormánypárt.

- Milyen a hangulat az Európai Néppárt parlamenti frakciójában?

- Feszült. A tagok jelentős részének elege van a Fideszből. A Fidesz kormányzása mindennek ellentmond, amiben a Néppárt hitt és hisz.

- Ez az Ön véleménye, vagy az egész pártcsoporté?

- Ez mindenki számára világos. Az egyetlen probléma, hogy milyen ítéletet hozzunk. Rendkívül nehéz elküldeni valakit, akit egyszer már beengedtünk a sorainkba. Én lennék a legboldogabb, ha sikerülne megszabadulni tőlük, mert maguktól nem mennek el. Ha a Fidesz elmenne, azt jelentené, hogy rájött: rossz pártcsaládot választott. Kétlem, hogy bárhol szívesen fogadnák őket, de ez legyen az ő problémájuk.

- Milyen eszközei vannak a Néppártnak a magyar tagpárt megregulázására?

- Először is világossá kell tennünk a Fidesz számára, hogy nem közénk valók. Én legalábbis ezt a véleményt fogom képviselni. De a folyamat elején tartunk. Ki kell találnunk, hogyan kezeljük a helyzetet. Viszonylag gyorsan kell cselekednünk, mert a dolgok hamar elfelejtődnek, és akkor minden marad a régiben. Meggyőződésem, hogy kezdeményezni kell az ún. 7. cikkely szerinti szankciós eljárást Magyarország ellen. Az eljárás végén nem a szavazati jogok felfüggesztését, hanem a közösségi támogatások megvonását tartanám a helyes döntésnek. Ha az évi több mint 4 milliárd eurónyi forrástól megfosztanánk a Fideszt, összeomlana a rendszerük.

Frank Engel FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

Frank Engel FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

- Az önök pártcsaládja úgy döntött, hogy megvárja az Európai Bizottság értékelését a CEU törvényről, és csak utána határoz a következő lépésekről. Mi lesz, ha szerdán Junckerék azt mondják: nem találtak fogást a jogszabályon?

- Ez benne van a pakliban. A törvénymódosítás szövege önmagában nem botrányos. Sokkal felháborítóbbnak tartom a civil szervezetekről készülő törvényt. Csakhogy látni kell az összefüggéseket: az egészre azért volt szükség, hogy bezárhassák a CEU-t. Emlékszünk, az Európai Bizottság néhányszor már meghátrálásra kényszerítette Orbánékat. De ezek apróbb ügyek voltak és a testület tisztán jogi szempontok alapján ítélt. Itt az ideje, hogy a Bizottság előbújjon a paragrafusok mögül, és politikai értékelést adjon a Fidesz kormányzati tevékenységéről, amely szerintem sérti az unió alapértékeit. Néppárti kollégáimmal elhatároztuk: függetlenül attól, hogy mit dönt a Bizottság, végigvisszük ezt az ügyet. Évek óta közelről látom, mit művel a Fidesz, és a helyzet nem javult, hanem romlott. Elég volt.

- Az Európai Parlament is kezdeményezheti a 7. cikkely szerinti eljárást, nem kell feltétlenül a Bizottságra várniuk.

- Ez is a lehetőségek között van. Magam is javasolni fogom a frakciónak. Nem szeretnék többé szolidaritást vállalni a Fideszszel. Minden eszközt be kell vetnünk ebben a harcban, ami nem lesz könnyű. Lehet, hogy az eljárás megindításához és a szankciók kiszabásához szükséges többséget sohasem fogjuk elérni. De meg kell próbálni.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!