Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lemondott a politikus, mert ellopta a kampánypénzt

MTI|2017. ápr 11. 10:04
[A+ A-]

Robert Bentley Forrás: Facebook/Robert J. Bentley Updates

Bejelentette lemondását hétfő este Robert Bentley alabamai kormányzó, aki a kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt hónapok óta támadások kereszttüzében állt. 

A 74 éves Bentley lemondása előtt az alabamai törvényhozásban elismerte az egyik vádat. Ezt követően Ellen Brooks ügyész sajtóértekezleten közölte, hogy a kormányzó vádalkut kötött az ügyészséggel.

Bentley a hivatalos dokumentumokban nem tüntette fel egyik nagy összegű kampányadományát, sőt a pénzt magáncélokra használta fel. Ezzel - az alabamai törvényhozás etikai bizottságának állásfoglalása szerint - megsértette a kampányfinanszírozásról szóló törvényt.

A kormányzó, miután a törvényhozásban bűnösnek mondta magát, bocsánatot kért az állam lakosaitól. A vádalku értelmében Bentleynek egy héten belül meg kell térítenie 37 ezer dollárnyi kampánypénzt, és - mivel eredeti foglalkozása bőrgyógyász - orvosként részt kell vennie 100 órányi közösségi munkában, továbbá soha többé nem indulhat közhivatalért.

Bentley utóda az eddigi alkormányzó, Kay Ivey, aki a déli szövetségi állam történetében a második női kormányzó lesz. A lemondott politikus két ciklusban volt kormányzó.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!