Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megterhelik a büdzsét Trump utazgatásai

Népszava|2017. ápr 12. 05:37
[A+ A-]

Trump Palm Beach-i golfklubjába is az elnöki géppel utazik FOTÓ: JOE RAEDLE/ GETTY IMAGES

Donald Trump utazásai a floridai Fehér Háznak kinevezett Mar-a-Lago-i magánrezidenciájára idén január 20. óta 20 millió dollár költséget okoztak az adófizetőknek. Ha ilyen ütemben utazgat, a 45. elnök már hivatali ideje első évében többet költhet repülőútjaira, mint Barack Obama nyolc év alatt – számolt be róla a CNN. A demokrata elnök utazási költségei a Judicial Watch konzervatív alapítvány adatai szerint – hivatalos és magánútjait is beszámítva – 97 millió dollárt tettek ki 2009 januári beiktatásától.

Trump elnöksége első 80 napjából 21-et töltött Palm Beach-i golfklubjában, s becslések szerint hosszú hétvégéi legalább 21,6 millió dollárba kerülhettek. A kormányzati ellenőrzési hivatal (GAO) 2016-ban kiszámította, hogy Obama egyik négynapos floridai utazása – a titkosszolgálati őrizetet és a floridai parti őrség költségeit is beszámítva – 3,6 millió dollárba került. Ezt alapul véve becsülték meg utóda hat hosszú hétvégéjét Floridában. Ha a két hivatalos tárgyalást – Abe Sinzo japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök vendégül látását - is számításba veszik, az összeg ennél is magasabb lehet.

Palm Beach megye már megelégelte az elnöki viziteket. A helyi költségvetésnek Trump minden egyes ott töltött napja 60 ezer dollárba kerül, január óta már több mint 2 millió dollárt költöttek. Palm Beach vezetése azt fontolgatja, hogy a Trump-rezidencia környékét különleges adózási övezetnek nyilvánítja, s az elnök birtokára magas adót ró ki. A helyzet jelenleg épp ellentétes, Trump klubjának korábban adókedvezményt adtak.

A floridai kirándulásoknak hamarosan vége szakad, nyáron ugyanis elviselhetetlen Mar-a-Lagóban a forróság. Várhatóan Trump akkor inkább a New York-i Trump-toronyban, vagy New Jerseyben lévő golfklubjában tölti majd a hétvégéket. New Yorknak már eddig is sokba került Trump elnöksége. A First Lady, Melania Trump és az elnök legkisebb fia, Baron védelme napi 127-146 ezer dollárjába kerül a metropolisnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!