Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merkel és Trump Szíriáról egyeztetett

MTI|2017. ápr 11. 18:48
[A+ A-]

Megbeszélést folytatott telefonon Angela Merkel kancellár és Donald Trump amerikai elnök a szíriai helyzetről - közölte kedden Steffen Seibert német kormányszóvivő.

A hétfő este folytatott megbeszélés témái között volt a Szíriában vegyi fegyverrel elkövetett támadás és az észak-koreai atomprogram ügye - áll a közleményben.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a kegyetlen vegyifegyver-támadásra adott érthető, elfogadható amerikai reakció után mindent meg kell tenni a szíriai helyzet politikai rendezésének céljával az ENSZ keretei között megindított folyamat előmozdításáért.

A kancellár aláhúzta, hogy "kulcsfontosságú az együttműködés Oroszországgal" a politikai átmenet elindítása érdekében. Az erőfeszítések célja a békés és stabil, valamint "Aszad nélküli" Szíria megteremtése, vagyis a béke helyreállítása és Bassár el-Aszad jelenlegi elnök távozása a hatodik éve polgárháború sújtotta közel-keleti arab ország éléről.

Az Egyesült Államok április 7-én hajnalban Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a három nappal korábbi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja.

Német kormányzati adatok szerint Washington előre értesítette Berlint a készülő támadásról. James Mattis amerikai védelmi miniszter személyesen tájékoztatta német kollegáját, Ursula von Leyent a tervezett akcióról, majd a védelmi miniszter és Christoph Heusgen, a kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója értesítette Angela Merkelt a küszöbönálló légicsapásról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!