Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erőszakkal rángatták le a vérző utast - Bocsánatot kért a légitársaság

Népszava-információ|2017. ápr 12. 09:58
[A+ A-]

United Airlines FOTÓ: Alex Wong/Getty Images

Bocsánatot kért a United Airlines amerikai légitársaság vezérigazgatója, Oscar Munoz, amiért erőszakkal rángattak le egy utast vasárnap este a Chicagóból Louisville-be tartó járatról. 

Az incidens a United légitársaság egyik leányvállalatának gépén történt. A repülőre több jegyet adtak el, mint ahány hely volt a gépen, s mivel négy légikísérőt akartak utaztatni, 800 dollárt és szállást ajánlottak az utasoknak, ha vállalják, hogy egy későbbi járattal mennek. Mivel senki nem jelentkezett, sorsolásra került a sor. Hárman vita nélkül leszálltak, a negyedik utas, a 69 éves David Dao orvos azonban nem volt hajlandó leszállni, mondván, kórházban dolgozik, s másnap reggel betegei várják Kentuckyban.

Az ordítva tiltakozó férfit a légitársaság emberei erőszakkal – az üléssorok közt, a földön húzva – rángatták le a repülőről. Az orvos meg is sérült, véres arccal került ki a gépből, az erről készült videók bejárták az internetet. A United vezetése első nyilatkozatában mégis az utast hibáztatta, mondván, a férfi „ellenálló és agresszív” volt. A cég részvényei azonban tegnap zuhanni kezdtek, így a vezérigazgató végül rákényszerült a bocsánatkérésre. Munoz azt ígérte, mindent megtesznek, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő. Az amerikai közlekedési minisztérium vizsgálja, hogy a United Airlines betartotta-e a szabályokat. Még Sean Spicer fehér házi szóvivő is aggodalmát hangoztatta az incidens miatt. Rahm Emanuel, Chicago polgármestere pedig úgy nyilatkozott, hogy a légitársaság eljárása „teljességgel elfogadhatatlan”.

Az utasról időközben kiderítették, hogy szexuális zaklatás miatt korábban felfüggesztették az engedélyét, de 2015-ben visszakapta azt.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!