Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pentagon: nem változik a Szíria-politika

Népszava-információ|2017. ápr 12. 10:07
[A+ A-]

James Mattis amerikai védelmi miniszter közölte, hogy Szíria magas árat fog fizetni, ha ismét vegyi fegyvereket vetne be. 

A Pentagon főnöke tegnap a közel-keleti térség ügyeiben illetékes Central Command főparancsnokával együtt tartott sajtóértekezletet, hivatalba lépése óta először. A volt tábornok közölte azt is, hogy – bár a minap 59 Tomahawk rakétát lőttek ki egy szíriai bázisra – az Egyesült Államok Szíria-politikája nem változik. A fő cél továbbra is az Iszlám Állam terrorszervezet megsemmisítése – szögezte le Mattis. A tábornok aláhúzta, washingtoni megítélés szerint semmi kétség afelől, hogy a damaszkuszi kormány felelős a közelmúltban történt vegyifegyver bevetésért.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács bizonyítékokat tett közzé, amelyek alátámasztják, hogy az Aszad-rezsim szarin ideggázt alkalmazott az április 4-i vegyifegyver-támadás során. A bizonyítékok lehallgatott telefonbeszélgetéseket, kémműholdak felvételeit és laboratóriumi vizsgálatok eredményeit tartalmazzák. A Fehér Ház a jelentésben azt állítja, Oroszország megpróbálta elleplezni, hogy a szíriai erők törvénytelen eszközt, ideggázt vetettek be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeközben azt állította, hogy voltaképp egy színlelt vegyifegyifegyver támadás történt, s Oroszországnak értesülései vannak arról, hogy az előzőhöz hasonló gáztámadást készítenek elő Damaszkusz déli negyedeiben, s ezeknek nem más a célja, mint az Aszad-kormány lejáratása. Putyin Sergio Mattarella olasz államfővel tartott sajtóértekezletén nyilatkozott erről.

Donald Trump a FoxNews-nak adott, szerda reggel adásba kerülő interjújában hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem vonul be Szíriába. Trump szokása szerint az elődjét, Barack Obamát hibáztatta, mondván, Obamának kellett volna már jóval korábban légicsapásokat indítani. Trump elismerte, hogy megváltozott véleménye Bassár al-Aszadról, s úgy vélekedett, Putyin orosz elnök egy gonosztevőt támogat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!