Előző
Következő
új cikk

Külföld

Robbantások a Dortmund ellen - Célzott volt a támadás (Fotók)

Népszava-információ|2017. ápr 12. 10:09, frissítve: 2017. ápr 12. 11:15
[A+ A-]

A futball fekete napjának nevezte a Die Welt című német lap a Borussia Dortmund busza elleni támadást, amelyben a csapat egyik játékosa, Marc Bartra csuklóját törte, s meg kellett operálni. Egy motoros rendőr is megsérült, aki a busz előtt haladt.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: Maja Hitij/Getty Images 

A hatóságok bejelentése szerint egyértelműen a csapat volt a támadás célpontja. Három robbanás történt, házilagos robbanószerkezetekkel. A nyomozás első megállapításai szerint a bombákat egy sövénybe rejtették. A buszon is találtak egy pokolgépet, az azonban nem robbant fel. A jármű hátsó része sérült meg, ablakai kitörtek.

A robbantást egyelőre nem terrortámadásként kezelik. A helyszín közelében találtak egy levelet, amelynek írója vállalja a támadás elkövetését, közölte Sandra Lücke ügyész. A levél hitelességét vizsgálják, további részleteket nem közöltek, azt sem, hogy milyen nyelven íródott.

Hans-Joachim Watzke, a Dortmund elnöke elmondta: „Az egész csapat sokkos állapotban van, a támadás képeit nem tudják kiverni a fejükből. Remélem, hogy jól fognak játszani, válsághelyzetekben a Borussia mindig összekapja magát.”

A Dortmund-Monaco BL-meccset ma 18.45-től játsszák le.

Az Iszlám Állam robbantott?
Iszlamista hátterű támadás lehetett a busz ellen elkövetett robbantásos merénylet a helyszínen talált levél alapján - jelentette szerdán a Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja. A levélben hivatkoznak a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett dzsihadista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő - felderítő repüléseket végző - Tornado gépei részt vesznek muzulmánok meggyilkolásában. Ezért sportolók és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen "keresztes" háborút folytató országokban felkerültek az IÁ "halállistájára". Az "Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében" kezdetű, aláírás nélküli levél szerint a fenyegetés visszavonásának feltétele a Tornado gépek kivonása a koalícióból és a németországi Ramsteinben működő amerikai légi támaszpont bezárása. Lásd még: Az Iszlám Állam robbantott?

Lájkoljon minket a Facebook-on is!