Előző
Következő
új cikk

Külföld

NATO kémelhárítási szervezet települ Bukarestbe

nepszava.hu|2017. ápr 12. 12:53
[A+ A-]

Klaus Iohannis elnök a Hotnews.ro hírportál jelentése szerint a román Parlament jóváhagyását kérte ahhoz, hogy a NATO hírszerzési központot létesítsen Bukarestben.

A Kihelyezett Szövetséges Kémelhárítási Parancsnokság (Allied Command Counter Intelligence /ACCI/ Detachment) létesítése része annak az intézkedés-csomagnak, amely célja a NATO délkeleti szárnyának megteremtése. A vonatkozó döntés a román elnök Parlamentnek írott levele szerint a Szövetség 2016. évi varsói csúcstalálkozóján született.

Az új NATO-kötelék feladata, hogy „kémelhárítási támogatást, oktatást és felkészítést nyújtson a térség NATO-erőinek és a román hatóságokkal együttműködve ellássa az ismertté vált fenyegetésekkel összefüggő  kémelhárítási feladatokat” idézi a Hotnews.ro a Szövetséges Erők Legfőbb Parancsnokságának (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) közleményét.

A helyszín kiválasztása mellett szól, hogy az új központ össze tudja hangolni az országban működő két NATO-szervezet tevékenységét. Ez a két egység a NATO Erők Összehangolásáért Felelős Egység (NATO Force Integration Unit (NFIU) és (Multinational Division Southeast).

A bukaresti ACCI Detachment a román Nemzetvédelmi Minisztérium szerint a Szövetséges Kémelhárítási Parancsnokság (Allied Command Counter Intelligence) irányítása alatt, a Soknemzetiségű Délkeleti Hadosztály egységeként végzi tevékenységét. Elvégzi azokat a kémelhárítási feladatokat, amelyekre a Romániában működő NATO-szerveknek szüksége van. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!