Előző
Következő
új cikk

Külföld

Először látogat Oroszországba az EU "külügyminisztere"

MTI|2017. ápr 12. 16:50
[A+ A-]

Először látogat Oroszországba hivatalos minőségében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője áprilisban - jelentette be szerdai közleményében az uniós külügyi szolgálat.

A tájékoztatás szerint Federica Mogherini április 24-én utazik Moszkvába, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog tárgyalni a legsürgetőbb külpolitikai kérdésekről. A felek várhatóan a kétoldalú kapcsolatokról, a szíriai háborúról, az ukrajnai fegyveres konfliktusról, a közel-keleti békefolyamatról, valamint a líbiai, az iráni és az afganisztáni helyzetről fognak egyeztetni.
A sajtóbeszámolókban kiemelték, hogy az utóbbi években meglehetősen feszültté vált az Európai Unió és Oroszország közötti viszony, ami elsősorban az ukrajnai és a szíriai helyzet számlájára írható.

Mogherini, akit korábban egyesek oroszbarát politikusként tartottak számon, 2014-es hivatalba lépése óta többször is beszélt egy tervezett moszkvai látogatásról, erre azonban mindeddig nem került sor, az ukrán válság következtében ugyanis mélypontra kerültek a felek közötti kapcsolatok.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán érkezett Moszkvába, hogy orosz kollégájával tárgyaljon a szíriai válságról.
A külügyi szolgálat arról is beszámolt, hogy Mogherini Oroszország előtt Kínába és Indiába is ellátogat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!