Előző
Következő
új cikk

Belföld

Liget-bontás - Egyelőre marad a veszélyes azbeszt

Népszava|2017. ápr 13. 05:00
[A+ A-]

Romok a hajdani csarnok helyén FOTÓ: ZSIDAI PÉTER

Az egészségre ártalmas szórt azbesztet tartalmaz a Petőfi Csarnok bontott anyaga - derül ki a Népszava birtokába került felmérésből. Az azbesztmentesítő alvállalkozó felfüggesztette tevékenységét, m​ert ​a bontás fővállalkozója egy ideje nem fizeti ki a számláit.

"A felmérés során több azbeszt tartalmú anyag került azonosításra, melyek a bontás során, kiporzásukkal potenciális veszélyforrást jelentenek a munkát végzőkre és a közelben tartózkodókra." Ez az egyik alaptétele a Petőfi Csarnok (Pecsa) azbeszttartalmát feltáró vizsgálatnak. A Népszava birtokába került jelentés felhívta a megrendelő Városliget Zrt. figyelmét, hogy - még ha alacsony kockázatú is a munkavégzés - csak erre szakosodott céggel javasolják elvégeztetni.

A független laboratórium a megvizsgált 7 mintából kettőben azonosított krizotil típusú azbesztet. Mindkét anyagminta azbesztzsinór volt, amely a porolódó, egészségre fokozottan veszélyes azbesztek közé sorolható. Az azbesztszálak a tüdőbe jutva fejtik ki roncsoló hatásukat, ahonnan sosem jutnak ki. Ezen kívül a Drycon Hungary Kft. talált falba épített azbesztcement esővíz elvezető csöveket. Ezekből nem tudtak mintát venni, de a bontás során ezt figyelembe kell venni - ajánlották a Városliget Zrt.-nek. Ebben a típusú anyagban az azbeszt kötött állapotban található, mechanikai hatásra azonban a rostok felszabadulhatnak. Ezért a bontás és a földmunkák során fel kell készülni arra, hogy a földfelszín alatt további azbesztcement csövek lehetnek.

A Drycon Kft. elővigyázatosságra intett: a környező területet ne szennyezzék be, az eltávolítás helyén gondoskodjanak az anyag biztonságos csomagolásáról. Amennyiben az eltávolításhoz elkerülhetetlen a roncsolás, ezt a kockázatértékelésben fel kell tüntetni és ez alapján kell meghatározni az egyéni és kollektív védőeszközöket.

Az azbeszt vitathatatlan jelenlétét kimutató és szigorú előírásokat tartalmazó felmérés alapján a Városliget Zrt. azbesztmentesítési pótmunkákat rendelt a Pecsa bontását végző DTRT Zrt.-től. A projektcég azonban a felmérés lényegét, az azbeszt egyértelmű jelenlétének kimutatását és az azzal járó veszélyekre való figyelmeztetés nem közölte a megbízási szerződésben. Úgy fogalmaznak a DTRT-vel kötött szerződés 2017. március 31-i módosításában: "a Drycon Hungary Kft. által elkészített felmérés alapján azbeszt tartalmú termékek jelenléte valószínűsíthető a szerződés tárgyát képező épületben." A Drycon felmérés​e​ azonban nem valószínűsítette, hanem laboratóriumi vizsgálattal mutatta ki a szórt azbesztet a Pecsa légvezetékeinek tömítéseiben. Le is írta, miképpen távolítsák el ezeket az illesztéseket.

Mint azt a Népszava elsőként megírta, a Városliget Zrt. nettó 7,6 millió forintot fizetett az azbesztmentesítési pótmunkákért, miután a ​120 millió forintos alapszerződés​​ ​tartalékkeretét már kimerítették (12 ​millió forintért többek között fokozott őrzés védelmet rendeltek 2016. decemberben.) Hogy a 8 millió forint mennyire volt elég, nem tudjuk, az azbesztmentesítést végző VS Construction Kft. ügyvezetőjétől viszont megtudtuk, leálltak a munkálatokkal. A DTRT ugyanis egy ideje nem fizeti ki az azbesztmentesítés ellenértékét.

A Pecsa azbesztmentesítésének további érdekessége, hogy a Drycon 2016 szeptemberében már készen volt a felméréssel, a Városliget Zrt. azonban csak fél évvel később, 2017. március 31-én bízta meg azbesztmentesítéssel a DTRT Kft.-t. A Városliget Zrt.-től és a VS constructon Kft.-től sem sikerült megtudni, eddig hány kilogramm, milyen összetételű azbesztet találtak és szállítottak el a Pecsa-ból és hová. A Városliget Zrt. közleménye szerint az azbesztmentesítést a VS Construction Kft., nagy tapasztalatokkal rendelkező, kifejezetten erre is specializálódott szakcég végezte el biztonságosan, a vonatkozó jogszabályoknak és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kibontotta és előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra. Azt a közlemény nem tartalmazta, miért nem szállították el a veszélyes anyagot az építési területről, mikor fog ez megtörténni. Azt viszont közölték, a mentesítés sem a park használóira, sem a környéken élők számára nem jelentettek semmilyen egészségügyi kockázatot.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!