Előző
Következő
új cikk

Sport

Nincs portás, nincs vizes vb?

Népszava|2017. ápr 13. 05:51
[A+ A-]

Kívülről még csak-csak látszik valami, a működtetés azonban megoldatlan FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Eredménytelen volt a Duna Aréna üzemeltetésére kiírt pályázat a budapesti vizes világbajnokság idejére. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. három hétre keresett üzemeltetőt, de nem talált, ha nem oldódik meg a helyzet, akkor nem lehet megrendezni a világbajnokságot.

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint öngyilkossággal ér fel egy ilyen feladat elvállalása. Bár a Közbeszerzési Értesítő szerint azért volt sikertelen a pályáztatás, mert túl sokat kértek a jelentkezők az üzemeltetési feladatok ellátásáért, a szakember úgy gondolja, más lehet az ok.

„Azt gondolom, hogy nem volt egyetlen jelentkező sem, és ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ilyen feladatot senki sem vállal el három hétre, ezen csak bukni lehet – mondta Muszbek a Népszavának. - Én üzemeltettem uszodát, ez rendkívül összetett feladat, amit nem szabad olyanokra bízni, akik korábban nem foglalkoztak ilyesmivel. A takarítástól kezdve a víz vegyszerezéséig szinte minden beletartozik az üzemeltetésbe, én sem vállalnám annak a terhét, hogy 150 tévétársaság előtt kövessek el valami hibát. Azt pedig végképp nem értem, miért most kezdenek el üzemeltetőt keresni, három hónappal a vb előtt.”

A sportközgazdász hozzátette: ebből még akkor sem lehet jól kijönni, ha valaki az önköltség tizenötszöröséért vállalja el az üzemeltetési feladatokat. Az üzemeltetéshez tartozik az őrzés-védelemmel kapcsolatos biztonsági feladatok ellátása is, de erre a  Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.  írt ki pályázatot, amit a kormány közeli Valton-Sec Kft. nyert el közel 250 millió forintért.

„Az egész teljesen kaotikus és értelmezhetetlen, hiszen, ha megvan a biztonsági cég, akkor miért elvárás a pályázóktól az őrzéssel kapcsolatos feladatok ellátása is – vetette fel a szakértő. - Ami biztos: üzemeltető nélkül nem tud működni egy uszoda. Feltételezem, az már eldőlt, hogy a világbajnokság után ki üzemelteti a Duna Arénát, ki dönt például arról, hogy melyik úszóiskola, mikor használhatja a vízfelületet. Viszont a világbajnokság egészen más kihívást jelent, amit ezek szerint nem vállalt a későbbi üzemeltető. Ennek azonban nem három hónappal a vb előtt kell kiderülnie, mert most már nem lesz más, mint kapkodás.”

Lapunk megkérdezte a vizes vb lebonyolításáért felelős céget, a pályázatot kiíró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t is. Szerettük volna megtudni, hogy kik pályáztak, miért három hónappal az esemény előtt kezdtek el üzemeltetőt keresni a vb idejére, illetve mi történik akkor, ha nem lesz üzemeltető, valóban előfordulhat, hogy azért marad el a vb, mert nincs takarító és recepciós a Duna Arénában?

Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

Üzemeltetői feladat a szemétszállítás megoldása is
A Vagyonkezelő az alábbi feladatok végrehajtását várja el a Duna Aréna üzemeltetőjétől a vizes világbajnokság alatt:
1. Műszaki üzemeltetés;
2. Takarítási szolgáltatás (napi, heti és nagytakarítási feladatok, nappali/ügyeletes és éjszakai, illetve helyiségek szerinti bontásban);
3. Gondnoki tevékenység ellátása;
4. Recepció, portaszolgálat;
5. Uszoda és Úszómesteri feladatok, medence felügyelet;
6. Egészségügyi szolgáltatások;
7. Kertészeti feladatok;
8. Szemétszállítás;
9. Biztonság, őrzés-védelem;
10. Szabályzatok, utasítások, folyamatszabályozások készítése;
11. Tűz-, munka-, és környezetvédelmi feladatok ellátása;
12. Hatósági kapcsolattartás, felülvizsgálatok, adatszolgáltatás,
továbbá a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet és a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendeletben meghatározott üzemeltetési feladatok ellátása.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!