Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Mindkét vádlott bűnös" - Ítélt a bíró Gulyás Mártonék tárgyalásán

nepszava.hu|2017. ápr 13. 09:22
[A+ A-]

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Miután - mások mellett - a Slejm, a torkon ragadt politika c. Facebook-oldalon is nyomon követhettük az egész procedúrát, kezdve a vádlottaknak bilincsben a tárgyalóterembe vezetésétől az ítélet kihirdetéséig, újabb és megrázó betekintést nyerhettünk 2017 Magyarországába.  A hosszadalmas, több mint 6 órás tárgyalás végéhez közeledve, a tanúk meghallgatása után csütörtök 17 óra után feszülten vártuk az ítélehirdetést a nyilván rendkívüli horderejű bűnesetben, amelynek már a bűnjel-felsorolása is vérfagyasztó volt: lufi, gumikesztyű, tölcsér és műanyagkupakok. Az ügyész a vádbeszédben csoportosan elkövetett garázdaság és műemlékmegrongálás miatt börtönbüntetést kért mindkét fiatalra.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A védőbeszédek után az "utolsó szó jogán" Gulyás Márton egyebek mellett köszönetet mondott a sajtó érdeklődéséért, majd a saját közösségellenes viselkedését vitatva feltette a kérdést: mit tegyen a társadalom azzal a közöségellenes magatartással, amivel az emberek szembesülnek nap mint nap a kormány döntéseinek következtében. És annak következtében, amelyek a kormány asszisztálásával bűnszervezetekben történnek, áfacsalások, közpénzek eltűntetése és egyebek, amelyek fölött rendre szemet huny az ügyészség. Nem én vagyok az, aki igazán veszélyt jelent a társadalomra! - zárta beszédét az aktivista.

Egy demokráciában a szabadságjogaink és a szólásszabadság azért van, hogy azzal élni lehessen, hogy annak a határait feszegetni lehessen - ezt már Varga Gergő mondta az utolsó szó jogán, és szintén vitatta, hogy garázdaságot követtek volna el. 

A bíróság pár perccel 19 óra előtt visszavonult, hogy meghozza az ítéletet. Igen hosszas várakozás után, 20 órakor tért vissza a bíró az ítélethirdetésre.

 E szerint a bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta. Gulyás Mártont, mint elsőrendű vádlottat 300 óra (fizikai jellegű) közérdekű munkára, Varga Gergőt, mint másodrendű vádlottat 200 óra (fizikai jellegű) közérdekű munkára ítélte, mindkettőből levonva 12 órát az előzetes fogvatartás miatt. Egyúttal megszüntette a vele szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság által, ugyancsak garázdaság miatt kiszabott próbára bocsátást. Emellett a tárgyalás költségét, 29 ezer forintot is meg kell fizetniük. Amennyiben a közérdekű munkát nem teljesítik, akkor a kiszabott időt fogházban kell letölteniük. Gulyás Márton közölte, hogy fellebbeznek.

Előzmények:

Csütörtökön fél 1-től tárgyalták gyorsított eljárásban a több mint két napja fogva tartott Gulyás Márton és Varga Gergő ügyét, akik hétfő este a Sándor-palota előtti spontán tüntetésen a CEU-törvény aláírása ellen tiltakozva narancssárga festéket dobtak az épületre, amin így - az ügyészség közleménye szerint - 23 ezer forintos kár keletkezett. A nyilvános tárgyaláson részt vettek a Slejm - a torkon ragadt politika nevű Facebook-csoport aktivistái is.

A vád csoportos garázdaság a Sándor-palota előtt elhajított festékes flakon miatt. Az ítélet Gulyás Mártonra nézve elvben három év börtönbüntetés is lehet, mivel egy tábla leszerelése miatt jelenleg felfüggesztett ítélet is terheli a civilaktivistát. A bíróság szerint a vádlottak olyan cselekményt követtek el, ami megbotránkozást és riadalmat kelthetett: az ügyészség álláspontja szerint “kirívóan közösségellenes” és “erőszakos” magatartást tanúsítottak s cselekményükkel “a kiemelten védett nemzeti vagyonban” (Sándor-palota) pedig 23 000 forint értékű kár keletkezhetett.

Gulyás csak egy dolog miatt kért elnézést

A bírósági tárgyaláson a terheltek védői azt mondták, hogy sem a fogva tartás, sem a bírósági tárgyalás lehetősége nem áll fenn, mert nem volt idejük felkészülni a védekezésre: a vád iratanyagát például csak csütörtökön, a tárgyalás napján kapták kézhez, és tanukat se tudtak beidézni. Gulyás Márton elsőrendű vádlott vallomásában nem tartotta helytállónak a vádat, és tagadta büntetőjogi felelősségét. Mint mondta, szerinte indokolatlanul korlátozták a szabadságában, az elmúlt napokban nem tudta kipihenni magát, és megfelelő élelmet se kapott, ezért előre elnézést kért, ha netán összefüggéstelenül beszélne. Azt mondta, hogy nem ő követett el megbotránkoztató cselekedetet, hanem Áder János államfő és egykori párttársai a CEU-törvény elfogadásával. Azt mondta, csak egy dolgot sajnál, és azért elnézést is kér a magyaroktól: hogy miért várt ennyi ideig.

Közölte, hogy nem fog leállni ezekkel a cselekedetekkel, mert a kormány nem ad lehetőséget ellenérzései más formában történő kifejezésére. Orbán Viktort idézve megjegyezte, hogy "az a hatalom, amely nem tud civilizált párbeszédbe bocsátkozni a formálódó civil erőkkel, az csak magának tehet szemrehányást".

Magát a tettét azzal indokolta, hogy amikor a tüntetésről értesült, még nem volt annyira dühös, de utána megnézte Kósa Lajos ATV-s interjúját, ami annyira feldühítette, hogy egyből elindult vízbázisú festékért a Tescóba. 

Varga Gergely arról beszélt, hogy előállítása után 20 órát kellett ébren töltenie, és mert előtte is már 16 órája ébren volt, így összesen 36 órán át nem pihenhetett. Azt, hogy egyébként sikerült eltalálnia az elhajított festékes flakonokkal az épületet, csak csütörtök reggel, a vádiratból tudta meg. Neki amúgy 15 percébe telt lemosni magáról a festéket, nem érti, hogy a Sándor-palotáról miért ne lehetne ugyanennyi idő alatt eltávolítani a foltokat. Varga azt is mondta: ő csak a vádiratban látta, hogy az ügyészség szerint volt egy ismeretlen harmadik elkövető is. Ő maga ugyanis nem látott mást dobálni.

A szervezők élő Facebook-videóban közvetítették a tárgyalást:

A tárgyalóteremben nagy ováció fogadta a Gulyás Márton első felszólalását, a bíró rászólt mindenkire, hogy ezt fejezzék be, nem fog még egyszer szólni ezért. Varga Gergelyt és Gulyás Mártont bilincsben vezették a bíróság elé, amire a védőügyvéd kérésére levették mindkét gyanúsítottról.

 Varga Gergőt és Gulyás Mártont bilincsben, vezetőpórázon vezették a bíróság elé, mert a Bajszos Sz@r palotáját 23 ezer forint értékben vízbázisú - lemosható vagy könnyen átfesthető - festékkel megrongálták. A vagyonosodásütemben Zuckerberget lepipáló Pénztáros Lőrinc zsebre tette a fél Balatont - jelent meg a tárgyalás ideján a Varánus blogon.

Tüntetést szerveztek

FOTÓ: Sergey Markosov

FOTÓ: Sergey Markosov

Slejm - a torkon ragadt politika nevű Facebook-csoport által szervezett demonstráció felhívásában azt írták, hogy Gulyás Márton és Varga Gergő ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntette a vád, ami 3 év szabadságvesztéssel büntethető.

"Marcit és Gergőt azzal vádolja az ügyészség, hogy “kirívóan közösségellenes” és “erőszakos” magatartást tanúsítottak. Gyere el, ha szerinted viszont az Orbán-rezsim politikája közösségellenes, ha szerinted az Orbán-rezsim követ el nap mint nap erőszakot az alkotmányosság, a demokrácia és a jogállam ellen!" - írták a felhívásban.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön reggel kiadott egy közleményt, amiben azt írták: "a két férfi a pár nappal ezelőtti nyilvános rendezvényen festékkel teli flakonokat dobált a Sándor-palota irányába; a kifröccsenő festék beszennyezte a műemléki épületet, valamint a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára is rákerült". A demonstráción az egyikük által beszerzett 6 darab, festéket tartalmazó műanyag flakon tartalmát lufikba próbálta tölteni azért, hogy azokat az épület falán szétdurrantva, minél nagyobb felületet szennyezzenek be festékkel. Miután a festék sűrűsége miatt ez nem sikerült, a festékes flakonok tetejét levették, majd a kordonhoz futva, a rendőri sorfal felett a Sándor-palota irányába dobták.

A közlemény szerint 1-1 flakonnal sikerült is eltalálniuk a Sándor-palotát, annak erkélyét és falát, ezzel megrongálták az épületet, "a kiemelten védett nemzeti vagyonban" viszont így is csak 23 000 forint kár keletkezett. Az ügyészség azt is megjegyzi, hogy az ügy egyik terheltje – Gulyás Márton – a "bűncselekményt" próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint összesen "három elkövető" volt, és a büntető törvénykönyv szerint akkor lehet "csoportosan" elkövetett bűncselekményről beszélni, ha abban legalább hárman vesznek részt. Gulyás Márton és Varga Gergő harmadik társa azonban jelenleg is ismeretlen.

Juhász Péter, az Együtt elnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában azt mondta, szerinte azért vitt be a rendőrség hétfőn három embert, mert három főtől lehet "csoportosan" elkövetett garázdaságról beszélni", amiért már súlyosabb büntetés szabható ki, mint a  garázdaság vétségéért.

Juhászék is kiálltak Gulyás Mártonék mellett

Juhász és az Együtt tegnap kiállva a fogva tartott Gulyás Márton mellett, tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda fémkapuját. Itt tartják fogva a civil aktivistát, akit hétfő este – miután Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU-ellenes törvényt – a Sándor-palotánál tartott spontán tüntetésen előállítottak és őrizetbe vettek a rendőrök.

A szolidaritási akcióval Juhászék az eljárás ellen is tiltakoztak. Az Együtt elnöke közölte, hogy a tojásdobálás belefér a vélemény kinyilvánításának szabadságába. Legalábbis a bíróság szerint akkor belefért, amikor annak idején a Budapest Pride résztvevőit dobálták meg. Már vége volt a tojásdobálásnak, amikor felbukkantak a rendőrök. Felírták Juhász Péter és társai adatait, majd kiderült, hogy garázdaság vétsége miatt eljárást indítanak. Juhász reméli, később lesz magyarázat arra is: hogyan lehetséges, hogy a sajtó jelenlétében a politikusokat nem állították elő, míg hasonló cselekedet miatt Gulyás Mártont napokig fogva tartják? Az Együtt képviselői amúgy száz tojást dobtak a rendőrségre, további kétszázat pedig hajléktalanok élelmezésére ajánlottak fel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!