Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Amikor orvosok terjesztenek hamis igét

Népszava|2017. ápr 15. 07:26, frissítve: 2017. ápr 18. 17:53
[A+ A-]

Fotó: PROFIMÉDIA

Aki a védőoltásokat ellenzi, az a betegséget választja

Népességszintű védelem akkor van, ha a lakosság döntő többsége védett a betegséggel szemben, és ezt a legkisebb kockázattal védőoltások segítségével lehet elérni.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a tisztiorvosi szolgálat átszervezése következtében a járványügyi védelem - reméljük csak átmenetileg - meggyengült. Ebben a helyzetben még nagyobb jelentősége van annak, hogy a kormányzat által szavakban erősített, tettekben még meg nem gyengített népességszintű védelem a legsúlyosabb megelőzhető járványokkal szemben, még érintetlen. Ezt a helyzetet veszélyeztetik néhányan, akik hamis érvekkel próbálják megtörni a járványvédelem nemzeti értékét. Népességszintű védelem akkor van, ha a lakosság döntő többsége védett a betegséggel szemben, és ezt a legkisebb kockázattal védőoltások segítségével lehet elérni. A kanyaróval szemben ez a védettség 95 százalékos átoltottság esetén érhető csak el, de ha a hiányzó 5 százalékból kisebb közösségekre magasabb százalékarány jut, akkor még így is jelentős járványok alakulhatnak ki.

Tehát ha egy közösségben az átoltottság nagyon alacsony, akkor a járványveszély és a súlyos szövődmények kockázata is igen nagy lesz, még akkor is, ha országosan a védettség mértéke megfelelő. A népességszintű védelem csak akkor működik, ha az oltatlanok arányosan elosztva jelennek meg a társadalomban. Hazánkban ez azért működik, mert az oltatlanok egészségi állapotuk miatt nem kaptak védőoltást. Hiába magas az átoltottság például Németországban, az oltatlanok általában koncentráltan jelennek meg, így egy-egy behurcolt fertőzésnek komoly következményei vannak.

Súlyosan téves állítás, hogy a halálozás a közegészségügyi helyzet javulásával a védőoltások nélkül is megszűnt, vagy elkezdett csökkenni. Ez a légúti fertőzésekkel terjedő betegségek esetében nem igaz, lásd kanyaró! A védőoltások bevezetése után kezdett meredeken csökkenni a kanyaró-megbetegedések száma, és az iskolai kampányok során végzett újraoltások segítségével lehetett elérni, hogy Magyarországon a korábbi 15 évben nem volt hazai megbetegedés.

Magyarországon az egészségügyi törvény korlátozza az alapjogot és nem az oktatási törvény! Kettős szabályozás nincs a jogalkotási törvény szerint! Egyes nyugat-európai országokban a be nem oltottak kollektívába járását nagyon szigorúan korlátozzák és büntetik. Ez is kötelezés a kollektívába menetel előtt! Lehetne úgy is szabályozni, hogy nem kötelező a védőoltás, de oltatlan gyermek nem mehet közösségbe, így például játszótérre sem. Ennél jobb az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend, amelynek nagy előnye, hogy a nem védett gyermekek száma minimális.

Oltóközponti tapasztalat, hogy tengerentúli országokba látogató nagyszülőket egyre gyakrabban kérik meg gyermekeik, oltassák újra magukat, hogy még véletlenül se fertőzzék meg az unokájukat. Aki a védőoltásokat ellenzi, az a betegséget választja!

Falus Ferenc és Ócsai Lajos nyugalmazott tiszti főorvosok

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!