Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Közmunkára jöttünk" - A Terror Házát dobálva tüntettek

nepszava.hu|2017. ápr 14. 07:54
[A+ A-]

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Csütörtök este fél 10-re szervezett újabb tüntetést a Nem maradunk csendben nevű Facebook-csoport a Kossuth térre, miután Gulyás Mártont és Varga Gergőt gyorsított eljárásban bűnösnek találták a hétfő esti festékdobálásáért, és mindkettőjüket közérdekű munkára ítélték. A tömeg ismét elfoglalta a Oktogont is, onnan vonultak át a Terror Házához, melynek épületét egy tüntető lemosható ételfestékkel dobta meg. A rendőrök büntetőfeljelentést tettek, de nem vitték el a tiltakozót, mint a Sándor-palota elől Gulyás Mártont.

Ez nem ítélet, hazugság! - ezzel a címmel szervezett tüntetést a Nem maradunk csendben, az a Facebook-csoport, amelyik szombat délutánra a Szabadság térre hívja a lex CEU, a civileket vegzáló törvényjavaslat és a kormány ellen tiltakozókat.

A szerdai ékszakába nyúló tüntetés az oktogonnál FOTÓ: Népszava

A szerdai ékszakába nyúló tüntetés az oktogonnál FOTÓ: Népszava

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál gyülekeztek a tüntetők a Kossuth téren, onnan vonultak át pár százan a Parlamenttől az Oktogonig, közben a "Közmunkára jöttünk" és más egyéb rigmusokat skandáltak.  Az Oktogont nem zárták le teljesen a tiltakozók, a szélső szervizutcákon a forgalom ki tudta kerülni őket. A csoportosulás vonulását rendőrök kísérték. Az Index kiszúrta, hogy a demonstrálók között volt Hajós András is.

A téren jelentette be az egyik tüntető, hogy lemosható ételfestékkel fog megdobni egy középületet, mert kíváncsi arra, hogy vajon nála milyen ítéletet hoz a bíróság. Választása a Terror Házára esett, dobálása után megjelentek a rendőrök és igazoltatták – eközben páran vizes lufival dobták meg az épületet –, majd közölték vele, hogy büntetőfeljelentést tesznek ellene, őt viszont nem vitték be, mint Gulyást és Vargát hétfő éjjel. A  tüntető maga értesítette tettéről a közelben álló rendőröket, a Terror Háza pedig nem műemléki épület.

"A tüntető a helyszínen elmondta, hogy szeretné tesztelni, hogy egy másik bíróság milyen ítéletet hoz majd az ügyében. Azért választotta a Terror Házát, mert egy közintézményt akart megdobni, aminek van jelképes értéke, ugyanis az ellen küzdenek, hogy ne legyen diktatúra az országban. Elmondta azt is, hogy nem akart megsérteni senkit a Terror Háza megdobálásával, akit megsértett, attól elnézést kér" – áll az Index cikkében.

A Fidesz megdöbbent
A Fidesz közleményében jelezte, hogy megdöbbentette a pártot, hogy a tüntetők tegnap éjszaka festékkel dobálták meg a Terror Házát, és mélyen elítélik az esetet, mert az épületet borító Hősök Fala a szabadságért életüket áldozó embereknek állít emléket. "Az áldozatok fényképének bemocskolása elfogadhatatlan és visszataszító cselekedet. Semmi nem indokolhatja hőseink emlékének meggyalázását" - fogalmaztak.

Gulyás Mártonékat bűnösnek találták

A bíróság Gulyás Márton és Varga Gergő aktivistát bűnösnek találta a Sándor-palota előtt elhajított festékes flakon miatt. Gulyás Mártont, mint elsőrendű vádlottat 300 óra (fizikai jellegű) közérdekű munkára, Varga Gergőt, mint másodrendű vádlottat 200 óra (fizikai jellegű) közérdekű munkára ítélte, mindkettőből levonva 12 órát az előzetes fogva tartás miatt. Egyúttal megszüntette a vele szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság által, ugyancsak garázdaság miatt kiszabott próbára bocsátást. Emellett a tárgyalás költségét, 29 ezer forintot is meg kell fizetniük. Amennyiben a közérdekű munkát nem teljesítik, akkor a kiszabott időt fogházban kell letölteniük. Gulyás Márton közölte, hogy fellebbeznek. 

Kiemelkedő beszédet mondtak az aktivisták

A védőbeszédek után az "utolsó szó jogán" Gulyás Márton egyebek mellett köszönetet mondott a sajtó érdeklődéséért, majd a saját közösségellenes viselkedését vitatva feltette a kérdést: mit tegyen a társadalom azzal a közöségellenes magatartással, amivel az emberek szembesülnek nap mint nap a kormány döntéseinek következtében. És annak következtében, amelyek a kormány asszisztálásával bűnszervezetekben történnek, áfacsalások, közpénzek eltűntetése és egyebek, amelyek fölött rendre szemet huny az ügyészség. Nem én vagyok az, aki igazán veszélyt jelent a társadalomra! - zárta beszédét az aktivista.

Egy demokráciában a szabadságjogaink és a szólásszabadság azért van, hogy azzal élni lehessen, hogy annak a határait feszegetni lehessen - ezt már Varga Gergő mondta az utolsó szó jogán, és szintén vitatta, hogy garázdaságot követtek volna el. Lásd még: "Mindkét vádlott bűnös" - Ítélt a bíró Gulyás Mártonék tárgyalásán

Szivatásból senkit sem lehet 72 órára benntartani
A Sándor-palotánál festékes dobozt hajigáló civil aktivisták őrizetbe vétele a strasbourgi joggyakorlat szerint igencsak aggályos, mert az emberi jogi bíróság az intézkedést önkényesnek minősítheti, hiszen a tüntető személyi szabadságát nyilvánvalóan szükségtelenül korlátozták – elemzi a történteket dr. Magyar György és dr. Magyar Gábor blogja, a Magyarügyvéd. 72 órára bármelyik gyanúsítottat őrizetbe lehet venni? Nem. Hiába gyanúsítanak valakit szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével, és hiába lehetne elvileg helye előzetes letartóztatásnak, a nyomozó hatóság nem önkényeskedhet, és szívatásból nem tarthat bent senkit. Gulyás ügyében úgy tűnik, hogy a 72 órás őrizet nem büntetőeljárási érdeket szolgált, a hatóság csupán meg akarta szivatni az izgága aktivistát, egyúttal példát akart statuálni a hozzá hasonlóan gondolkodók megfélemlítése érdekében. Ez aligha tekinthető jóhiszemű joggyakorlásnak - olvasható az elemzés a blogon. 

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!