Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Vége a Titanic filmfesztiválnak

Népszava-információ|2017. ápr 14. 12:41
[A+ A-]

A Számi vér plakátja Forrás: Facebook/Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

A svéd Amanda Kernell elsőfilmes alkotása, a Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég-dán játékfilm nyerte a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját. A budapesti filmes mustrán idén hét film versenyzett a díjért.

A 24. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. Az Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas rendezőből, Frédéric Strauss francia kritikusból és Dragomán György íróból álló zsűri elmondta, „Úgy éreztük, ez a film oldotta meg a legszebben a maga elé tűzött szívszorítóan összetett feladatot. A saját számi kultúráját és nyelvét elhagyni és a többségi svéd kultúrába beolvadni próbáló Elle Marja története szépen adagolt költői figyelemmel mutatja meg, hogy milyen fájdalmas áldozatot jelent az anyanyelvtől és az otthontól való elszakadás.

A filmben néha felhangzó és sokszor félbeszakadó számi dalok, a jojkák egyszerre a beszéd és a hallgatás szimbólumai, arról beszélnek, amiről a legnehezebb beszélni, a történelemmel, a múlttal és a felelősséggel való szembenézésről. Bármilyen fájdalmas is a kultúrák közötti út, oda és vissza is meg lehet és meg kell tenni, mert a film tanúsága szerint az út végére még az is megtörténhet, hogy jobban megértjük egymást és önmagunkat. A Számi vér egy olyan ballada-jojka, ami azután is sokáig ott zeng bennünk, hogy kijöttünk a moziból.”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!