Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyermekekkel írattak alá hamis jelenléti ívet Szekszárdon

Népszava|2017. ápr 14. 13:41
[A+ A-]

A fogyatékosok életét bemutató, "érzékenyítő programon" vettek részt kisdiákok a szekszárdi Garay János Általános Iskolában, ám csak papíron:  a Hadházy Ákos (LMP) korrupcióellenes ügyvivője által bemutatott jelenléti íven a foglalkozás dátumánál 2017 június 9. szerepel. Ugyanakkor a kisiskolásokkal már most aláíratták az ívet arról, hogy részt vettek az "Esélyt Tolnának" alapítvány által szervezett foglalkozáson, ahol megismerhették a vakok és gyengénlátók életét. 

A foglalkozást Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) finanszírozta: a békemeneteket szervező CÖF-vezér Csizmadia László elnökölte NEA 2015-ben 2,1 milliárd forintot osztott ki "a civil társadalom erősítésére és a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítésére" és ebből kapott az Esélyt Tolnának alapítvány is. 

Hadházy Ákos lapunknak elmondta: az eset után megkereste a szekszárdi iskola igazgatóját és tanárját. Azok azzal magyarázták neki az esetet, hogy "egy korábban megtartott foglalkozást akartak ilyen módon adminisztrálni."  Ezzel némileg egybehangzik azzal, amit Letenyei Márta az "Esélyt Tolnának" alapítvány vezetője mondott lapunknak: szerinte ezek az általános iskolai érzékenyítő programok 2016 júniusa és decembere között valósultak meg, az eseményekről fotó- és videóanyagok is készültek.  (Az iskolában a gyerekek emlékeztek is rá, hogy jó egy évvel korábban előfordult, hogy kiterelték őket az iskolaudvarra, ahol egy vak bácsi mesélt nekik az életéről.) 

Azonban: "ahogy jól sikerült civil rendezvényeken előfordul, a programokba belefeledkezve a helyszínen nem töltötték ki a résztvevők a jelenléti íveket" , ezért arra kérték a partneriskolát, hogy pótolják a hiányosságot, azonban a pótlás során elírták a dátumot és így került oda a 2017 júniusi dátum. "Alapítványunk a jövőben a partnerekkel történő események megvalósítása során naprakész adminisztrációt fog elvárni" - kommentálta az ügyet nekünk Letenyei Márta. A városban ismert közösségszervező szerint alapítványuk 1995-ben alapult és ez alatt  nagyon sok hasznos és értékes programmal kapcsolódtak be a város kulturális életébe.

Hadházy Ákos hangsúlyozta: az adott ügy messze nem a legkirívóbb eset. Az alapítvány ugyanis legfeljebb csak 3 millió forintot kaphatott a költségvetésből a programra, míg másutt milliárdos tételekben folyik el a közpénz fiktív vagy silány oktatási programokra. 

Szerinte ugyanakkor széltében-hosszában elterjedt gyakorlat, hogy elmaradott, mélyszegénységben lévő kistérségekben különféle oktatásszervező cégek, alapítványok, egyesületek tanfolyamokat szerveznek,  majd ezeket nem tartják meg, vagy jóval kevesebbet tartanak az ígértnél. Ugyanakkor a pályázati források lehívása érdekében gyakran fiktív jelenléti íveket íratnak alá a résztvevőkkel. Sőt, előfordul, hogy a különféle évszakokban tartott kültéri rendezvények dokumentálásához arra kérik a résztvevőket, hogy öltözzenek át, majd az évszaknak megfelelő ruházatban is levideózzák a résztvevőket. De Hadházy az ellenkezőjéről is hallott: volt, hogy egy téli rendezvényt próbáltak a szervezők nyárinak beállítani, ám ott becsúszott egy kis malőr, mivel a "nyári" háttérben látszódott egy karácsonyfa. Azonban ezeken a helyeken a zömében mélyszegénységben élő kisiskolások nem mernek beszélni az ügyről. 

Szekszárdra visszatérve: Hadházy szerint "Esélyt Tolnának" ügye szerinte csak annyiban speciális, hogy itt kézzelfogható bizonyíték van a félredátumozásra. A gyerekekkel aláíratott jelenléti ívet azért szerezte meg az LMP korrupcióellenes ügyvivője gyerekével is aláíratták az előredátumozott jelenléti ívet, a gyerek pedig titokban lefotózta azt. Hadházy úgy tudja, hogy nem ez volt az egyetlen fura eset a városban. Tud olyan ügyről, hogy a gyerekeket kiterelték egy testnevelési óráról és mások nevében kellett jó pár jelenléti ívet aláírniuk, más szóval aláírást kellett hamisítaniuk.  "Négy gyerekemből csak eggyel nem akartak aláíratni hamis jelenléti ívet, de csak azért, mert ő még csak hét hónapos" - mondta az ügyvivő.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!