Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kinyitott a tihanyi kilátó, oda Sajkod csendje?

Népszava|2017. ápr 15. 05:04
[A+ A-]

Bármily furcsa ez a balatoni kiemelt üdülőövezetben, turistainváziótól tartanak a Tihanyi-félsziget nyugati szélére épített nyaralóingatlanok tulajdonosai. Sajkod csendjét féltik, a napokban ugyanis újra megnyitották a néhány hete lezárt kilátót a hegytetőn, ahová Tihany sajkodi településrészén keresztül visz az út.

A területgazda Bakonyerdő Zrt. arról tájékoztatott, hogy az illetékes balatonfüredi jegyző végleges fennmaradási és egyben használatbavételi engedélyt adott a kilátóra – számolt be elsőként a magyar tenger internetes információs kalauza, a balatontipp.hu. Ahogyan lapunk is megírta, a novemberben egyszer már átadott létesítményt nemrég annak nyomán zárták le, hogy bírósághoz fordult a zömmel nyaralótulajdonosok alkotta Sajkodért Egyesület, a bíróság pedig használatbavételi eljárást rendelt el.

Kitiltják az autókat
Parkolókat is kialakítanak, a szűk sajkodi utcákból pedig kitiltják az átmenő forgalmat, csak az ottani ingatlantulajdonosok kapnak két-két autóra érvényes behajtási engedélyt – számolt be a húsvéttól érvényes intézkedésekről a balatontipp.hu-nak Tósoki Imre tihanyi polgármester. A 16,5 méter magas kilátót a Bakonyerdő Zrt. és a tihanyi önkormányzat építette, a beruházás 40 millió forintos költségéhez a Földművelésügyi Minisztérium 15 millió forintot adott.

Nem kergetünk illúziókat, egy uniós pénzből épült kilátót nem fognak lebontani, de nem hagyhatjuk, hogy parkoló és az utcákat elkerülő út hiányában üzemeljen, ráadásul Natura 2000-es területen – mondta a Népszavának a Sajkodért Egyesület egyik vezetője.

Amikor ide építették a nyaralókat, Sajkod volt az egyik legcsendesebb hely közvetlenül a Balaton partján, ezt érzik most sokan veszélyben, ha elárasztják az utcákat a kilátóba tartó, balatoni panorámára kíváncsi turisták – ezt egy füvet nyíró fiatalember mondta ottjártunkkor a sajkodi Romkápolna utcában. Később rábukkantunk Sajkod kevés állandó lakosának egyikére, a 82 éves Nógrádi Tiborra, aki egy zsákutcában lakik, fönt a dombon, és még csak nem is értesült a kilátóproblémáról. November, vagyis a kilátó megnyitása óta különösebb turistainváziót se tapasztalt.

Azt azonban megértem, ha valaki a sajkodi csendet, nyugalmat félti, a kanyargós utcák is szűkek, egyszerre csak egy autó fér el – tette hozzá Nógrádi Tibor, aki elmondása szerint hajdanában a Csepel Művek kerékpár- és varrógépgyárában dolgozott vezető beosztásban. Pesti a legtöbb tulajdonos, persze hogy a jó levegőre, a nyugalomra vágynak, ha idejönnek. Nem szeretnének ricsajozók, szemetelők áradatával találkozni - mondta.

Sajkod legnyugatibb, partközeli utcája a strandig kanyarog, ahol már most is fizetni kell a parkolásért. A büfések éppen nyitásra készülődve csinosították üzletüket, a hölgyek voltak beszédesebbek és nem titkolták, hogy turizmusellenesnek tartják a sajkodi nyaralótulajdonosokat. Azt hiszik, az adójuk fejében övék Sajkod – mondták egymás szavába vágva. – Hát nem egész Tihany, sőt, az egész Balaton-part a turistákból él? Mi annak örülünk, ha több vendég jön, ezért értettünk egyet a kilátó építésével is. Gyönyörű a panoráma, nézzék csak meg minél többen!

Fónai Imre írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!