Előző
Következő
új cikk

Külföld

Egy jó kis túra a Titanic roncsaihoz?

nepszava.hu|2017. ápr 14. 16:38
[A+ A-]

Fotók: Central Press / Getty Images

Jövő évtől kezdve lehetőség lesz közelről is látni a hajóroncsot egy tengeralattjáró-üzemeltető cég túráin - tudósít az Euronews

Az elmúlt egy évszázadban rengeteg ember fantáziáját megmozgatta a tragikus körülmények között elsüllyedt óceánjáró, a Titanic sorsa. Jövő évtől kezdve lehetőségük lesz közelről is látni a hajóroncsot egy tengeralattjáró-üzemeltető cég túráin. Eddig 50 ember jelentkezett, hogy a cég tengeralattjárójába bújva lesüllyedjen az óceán fenekére. Köztük egy New York-i amatőr búvár is, Renata Rojas, aki közel 100 ezer dollárt fizet az élményért. Van ára az álmoknak? Én egy csomó mindent feláldoztam. Nincs se lakásom, se kocsim. Még az Everestet sem másztam meg. Minden megtakarításomat az álmomra költöttem, hogy láthassam a Titanicot - mondta.

Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére mégis elsüllyedt első útján, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én. A hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban. Első útján (az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourg-ba, onnan az írországi Queenstownba (1921-től Cobh), és végül az Egyesült Államokba, New York Citybe), 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 2:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával, kettétörve elsüllyedt.

A Titanicot a konkurens Cunard Line hajózási társaság két óriáshajója, a Lusitania és Mauretania vetélytársának szánták. A Titanic és „testvérhajói”, az RMS Olympic és a Gigantic lettek a leghosszabb óceánjárók, amelyek egyben a legnagyobb luxussal is szolgálnak (a Gigantic nevét a Titanic katasztrófája után Britannicra változtatták) - Wikipédia.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!