Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rabok lábát mosta meg Ferenc pápa

Népszava|2017. ápr 15. 05:31
[A+ A-]

Krizmaszentelő szentmise FOTÓ: GETTY IMAGE/FRANCO ORIGLIA

Tegnap, nagypéntek estéjén Ferenc pápa vezetésével tartották meg a keresztúti ájtatosságot a római Colosseumnál. 14 stációnál emlékeztek Krisztus szenvedésére.

Az egyházfő az egyes állomásoknál a francia teológus, Anne-Marie Pelletier elmélkedéseit olvasta fel. Nem nevezhető szokványosnak, hogy egy női teológus gondolatai csendülnek fel a keresztút során. Pelletier a Vatikáni Rádiónak elmondta, érzékeltetni szerette volna, hogy a szenvedéstörténet tragikus eseményeinek mennyire emberi jellege van. Krisztust halálra ítélik, az emberi erőszaknak teszik ki. „Mindezek arra ösztökélnek bennünket, valósítsuk meg azt, amire Ferenc pápa hív az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításában: az evangélium örömét. Hatalmas paradoxon előtt állunk, mert ami szemünk láttára történik, az a bukás valósága, a szenvedés győzelme, a halál uralma. Fontos azonban tudatára ébredni annak, hogy kereszténynek lenni éppen az erőszak, a halál zsarolásának ellentéte, vagyis szeretet” – fejtette ki. Hozzátette, az utolsó stációnál, melyet a nagyszombatnak szentelt, a nők jelenlétét emelte ki.

Nagycsütörtökön délután életfogytiglanra ítélt rabok lábát mosta meg Ferenc pápa a Rómától mintegy 100 kilométerre fekvő Paliano börtönében. Bemutatta a Coena Domini (utolsó vacsora) szentmisét, amellyel megkezdődött a húsvéti Szent Három Nap (Sacrum Triduum Paschale). A pápa 58 elítélttel, továbbá két magánzárkában őrzött rabbal és nyolc tbc-s beteggel találkozott. „Mindannyian bűnösök vagyunk" – hangoztatta,. (Egyetlen televízió sem közvetítette az eseményt, mivel különösen veszélyesnek ítélt börtönről van szó. Elsősorban a maffia egykori tagjait őrzik itt.) A 12 személy között, akik lábát megmosta a pápa, három nő, két életfogytiglanra ítélt rab, egy muzulmán és egy argentin elítélt volt. Ajándékot is kapott az egyházfő az elítéltektől, a női raboktól például egy gyapjúból készült köpenyt.

A szertartás során arra emlékeznek, amikor Krisztus az utolsó vacsora előtt megmosta a tanítványok lábát. Mindez az alázat és a szeretet jelképe. Ez a harmadik alkalom, hogy Ferenc pápa nagycsütörtökön rabok lábát mosta meg: 2013-ban egy római fiatalkorúak börtönében, 2015-ben a római Rebibbia börtönben tette ugyanezt. Megválasztása óta számos olasz és külföldi börtönbe látogatott el. Pásztorbotját is börtönlakók faragták. Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa krizmaszentelő misét mutatott be a Szent Péter bazilikában, majd a római egyházmegye tíz plébánosával ebédelt.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!