Előző
Következő
új cikk

Belföld

Találkozó a Szabadság téren - Fogy az Európai Unió türelme is

Népszava|2017. ápr 14. 20:37
[A+ A-]

Nem csökken a feszültség: ma megint tüntetnek a Szabadság téren - FOTÓ: TÓTH GERGŐ

"Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - ez áll a szombati esemény Facebook-oldalán jelezvén: aznap sem maradunk demonstráció nélkül a fővárosban. A szervezők délután fél 6-ra várják a tüntetőket a Szabadság térre. "Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért!" - írják. Az utóbbi napok eseményei után szinte biztosra vehető, hogy a demonstráció után sok fiatal ismét nem hazafelé tart majd.

A szabad sajtó után a szabad oktatáson a sor? - FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A szabad sajtó után a szabad oktatáson a sor? - FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Közben Michael Ignatieff rektor levélben tájékoztatta egyetemének polgárait a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését célzó törvényről, a vezetőség válaszáról és külföldi tárgyalásairól. Hadd nyugtassalak meg benneteket: ez az egyetem soha nem fog bezárni. Továbbra is eltökéltek vagyunk: Budapesten maradunk, ez az otthonunk - írta. A rektor szerint a nemzetközi nyomás hatására változik a hozzáállás is, egy hete Balog Zoltán miniszter azt mondta, a kormány célja, hogy a CEU elhagyja Budapestet, most viszont államtitkára, Palkovics László arról beszél, hogy a CEU maradását szeretnék. Múlt héten még a miniszterelnök azt mondta, hogy a CEU csalást követ el, most az államtitkár már azt mondja, hogy a CEU az előírásoknak megfelelően működik. Palkovics László a hét közepén már arról beszél, működési engedély nélkül is adhatna ki diplomát a CEU, az egyetemen a fejüket vakarják a nyilatkozat miatt, és nem is látják igazi megoldásnak vagy járható útnak a felvetést. Javasolnám ezért a kormánynak – üzente Ignatieff –, hogy alakítsák ki végre az egységes álláspontjukat. Egy kegyetlen küzdelem közepén vagyunk, és Budapesten fogunk maradni - hangsúlyozta a rektor. A kormánynak üzenem, szólítsanak a nevünkön. Ez nem a Soros-egyetem, hanem a Közép-európai Egyetem. Az egyik ok, amiért ilyen jelentős védelmet tudtunk szerezni maguknak, hogy függetlenek vagyunk - fogalmazott Ignatieff. Egy felsőoktatási intézménynek függetlennek kell lennie nem csak a kormánytól, de az alapítójától is.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes a Mandinernek elmondta, még soha nem beszélt Soros Györggyel, bár "egyszer ültem mellette a pódiumon, mikor tavaly itt járt". Elmondta azt is, Soros egyáltalán nem szól bele, milyen szakok vagy kurzusok induljanak, milyen intézetek legyenek a CEU-n. Arra a kérdésre, hogy a megoldási javaslattal előállt oktatási államtitkárral, vagy bárki mással a kormányból tárgyaltak-e már, Enyedi azt válaszolta, nem. "Úgy értelmezzük a helyzetet, hogy a köztársasági elnök úr felkérte a kormányt, kezdje meg az érdemi tárgyalásokat velünk, most erre várunk. Mi a korábbiakban számos levelet intéztünk hozzájuk, telefonon is próbáltuk hívni őket. Az utolsó elutasító levél, amit kaptunk, Balog Zoltántól néhány nappal ezelőtt érkezett meg. Ebben azt mondja, hogy nem szeretne velünk tárgyalni, ő Amerikával szeretne tárgyalni."

Civilek és a Debreceni Egyetem elismert munkatársai szólaltak fel körülbelül 150 ember előtt csütörtökön Debrecen főterén a CEU mellett. A tüntetésen a gimnazistáktól kezdve az egyetemistákon át a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát.

Miközben számos területen egyre feszültebbé válik a viszony Magyarországgal, az Európai Bizottság eddig nem tudott hatékony válaszokat adni Orbán Viktor politikájára, a magyar kormányfő ugyanis mestere a macska-egér játéknak az uniós testülettel - olvasható a Politico brüsszeli hírportál csütörtöki cikkében. Mint írták, ez jelentős különbség az ugyancsak "nagy bajkeverőnek" számító, gyakran Brüsszelt támadó lengyel kormányhoz képest, amelyet végül sarokba szorítottak Donald Tusk újraválasztásának ügyében, aminek nyomán csak fokozódott Varsó elszigeteltsége. A Politico szerint az Európai Bizottság szerdai bejelentése, miszerint politikai párbeszédet kezd a jogállamiság magyarországi helyzetéről, ismételten a testület tehetetlenségét mutatja a szabályszegő tagállamokkal szemben. Néhány eszköz azért rendelkezésére áll az Európai Uniónak a Magyarországhoz hasonló tagállamok "megrendszabályozására". Elképzelhető, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépésével egyes, szintén nettó befizetőknek számító országok lehetővé akarják majd tenni a költségvetési források csökkentését a jogállamiság értékeit vagy az EU migráció politikáját elutasító tagállamok számára - emelte ki a hírportál.

Mint a Politico hírlevele hozzáteszi: fogytán van Jean-Claude Juncker türelme Orbánnal szemben. Az általában jól értesült Ryan Heath szerint az Európai Bizottság elnöke új frontot nyitott, és már maga is azon dolgozik, hogy a Fideszt kiszorítsák az Európai Néppártból (EPP). "Nyomást gyakorol, hogy komoly vita kezdődjön Orbánék tagságáról" - írja Heath. Politicós riportertársa, Florian Eder értesülései szerint Juncker az EPP április 29-i kongresszusát jelölte meg "az igazság pillanataként". Heath elemzése szerint ugyan nem valószínű, hogy a Fideszt kirakják az EPP-ből. De ha mégis, szerinte Orbán valószínűleg az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához csatlakozhat. Ebben a frakcióban ülnek például Orbán lengyel szövetségesei, a Jog és Igazság EP-képviselői, akiket riaszthat Orbán Putyin-pártisága, ami amúgy törésvonal a Jog és Igazsággal szemben.

Ugyaancsak a Politico hírlevelében jelent meg az a kiszivárogtatott levél, amit Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő csütörtökön írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének – írja a 444. A szocialista képviselő többek között azt írta: „Bizonyára látja, hogy Orbán megtestesít mindent, ami ellen az EPP és személyesen ön is harcol – egy trójai faló, akit nem tud irányítani, és aki elégedetlenséget kelt a kollégái között az EPP-ben.” Hozzátette:már 8 napja nem tudjuk, hogy az EPP továbbra is védi-e „az európai és keresztény értékeket nyíltan tagadó” Orbánt és a pártját. „Itt az ideje felszólalni, és kizárni azokat az EP-frakcióból, akik elárulják az európai közösséget.

Hekkelés és képhamisítás?
Csütörtökre virradó éjszaka kommentek ezrei jelentek meg az Origo összes cikke alatt. A kormányzati propaganda egyik legerőszakosabb szócsövévé vált portál valamennyi írása alá a következő szöveg került: "Nem tágítunk innen, amíg az Origo ki nem vonszolja magát a kormánypártok végbeléből, és az egész putyinista propagandaoldal be nem zárja kapuit. Köszönjük, hogy szerdán velünk vonultatok, itt minden olyat megtaláltok a tüntetésről, amit az origo elhallgat: –>http://bit.ly/2p8IA61 <- És ne feledjétek, együtt nagyon erősek vagyunk! Még találkozunk! ;)" Az Origo időközben letiltotta a cikkek alatt a kommentelést, de ez nem volt elég ahhoz, hogy ne a kormánymédia botrányaitól legyen hangos az elmúlt pár nap: kiderült, a Fidesz-székházból sikerült képeket készítenie egy rejtélyes fotósnak a civilek és CEU-melleti szerda esti demonstrációról. Noha a Lendvay utcába aznap este senki nem jutott be, hiszen óriási rendőri készültség védte az épületet, az Origo szerző nélküli, hétképes galériája a fotóriportereiktől szokatlan stílusban készült. A cikkben bemutatott kép volt a csütörtöki Magyar Idők címlapképe is egyben. A két fotó teljesen megegyezik, azonos pillanatban készültek, a tömegből mindenkit ugyanabban a mozgásfázisban elkapva, a fotósok neve viszont különbözik. Ugyanezek a képek megjelentek később a 888.hu oldalán is, egy harmadik fotós nevével a fotók alatt - írta meg az Index. Egy olvasójuk azt is felfedezte, hogy ugyanezek a képek szerepelnek a kormányközelinek mondható Lokálban is.Lájkoljon minket a Facebook-on is!