Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gulyás-per - "Felkészültem komolyabb retorziókra is"

Népszava|2017. ápr 15. 05:04
[A+ A-]

Népszava fotó

Garázdaság és rongálás miatt gyorsított eljárásban állították bíróság elé Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Miután Áder János köztársasági elnök hétfő este a tömeges tiltakozások ellenére aláírta a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, a Sándor-palotánál spontán tüntetés kezdődött. A két aktivista festékes flakonokat dobott az épületre.

Gulyást és Vargát is majdnem három napig tartották fogva a Gyorskocsi utcában. A helyszínen több százan demonstráltak az eljárás ellen, és a szimpatizánsok a bírósági tárgyaláson is hasonlóan nagy számban jelentek meg. A két fiatal férfit bilincsben vezették be a terembe, amit aztán a bíró utasítására levettek róluk.

A civil aktivisták őrizetbe vétele a strasbourgi joggyakorlat szerint igencsak aggályos.
 Az emberi jogi bíróság az intézkedést önkényesnek minősítheti, hiszen a tüntetők személyi szabadságát nyilvánvalóan szükségtelenül korlátozták – elemzi a történteket Magyar György és Magyar Gábor blogja, a Magyarügyvéd. Az ítéletet újabb tüntetések és tiltakozó térfoglalások fogadták. Az egyik demonstráló (ahogyan Gulyásék is) lemosható festékkel dobta meg a Terror Háza Múzeumot: erről ő maga értesítette a rendőröket. Az illetőt igazoltatták, és közölték vele, hogy eljárást indítanak ellene – de nem vitték be a Gyorskocsi utcába.

Az ügyész próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem felmentésért folyamodott. A védők szerint a cselekmény nem minősül bűncselekménynek. A tárgyalás során Gulyás elnézést kért azoktól a rendőröktől, akikre véletlenül festék fröccsent a Sándor-palotánál. A nem jogerős ítélet szerint Gulyás Mártonnak 300 óra, Varga Gergőnek 200 óra közérdekű munkát kell elvégeznie fizikai munkakörben. A teremben derültséget keltett a bíró indoklása, miszerint „kirívóan közösségellenes” cselekményük alkalmas volt arra, hogy „másokban megbotránkozást” keltsen.

Gulyás: Egyre agresszívebb a hatalom
– Társával, Varga Gergővel együtt majdnem három napig tartották fogva. Egyetlen pillanatig sem félt?
– Nem. Régóta tudatosan vállalom a politikai aktivizmust, felkészültem rá, hogy ennek ilyen következménye lesz. Felkészültem a még komolyabb retorziókra is. Hisz a hatalom végtelenül agresszív, és egyre agresszívebb lesz.
– A rendőrök magatartását hogyan minősíti?
– Korrektnek. A rendőrök csak végrehajtók, azt tették, amit az ügyészség előírt számukra.
– Sajnálja, hogy így alakult, vagy ellenkezőleg: örül a nyilvánosságnak?
– Ketté kell választanom a kérdést. Ami engem illet, nőtt az ismertségem, ami – nem akarok álszerény lenni – nincs ellenemre. De abban, amit tettünk, egyáltalán nem a népszerűséghajhászás vezérelt. A személyes ügyünknél sokkal fontosabb, hogy sikerült felhívnunk az emberek figyelmét, milyen hatalompolitikai játszma zajlik. Teljesen egyértelmű ugyanis, hogy nem jogállami megoldással léptek fel ellenünk. A hatalom bosszút akart állni.
– Milyen módszerekkel folytatja?
– A tiltakozáson túl politikai alternatíva építésére is szükség van. Ezen dolgozom. A Közös Ország Klub szervezéssel próbálok hozzájárulni, hogy erősödjön a mozgalmi háttere és közössége mindazoknak, akik szeretnék leváltani a Fidesz-kormányt.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!