Előző
Következő
új cikk

Belföld

Húsvét - Óriási dugók a határokon

Népszava|2017. ápr 15. 05:10
[A+ A-]

Több órányi várakozásra kell számítani FOTÓ: NÉPSZAVA

Torlódásokat okoz a schengeni határellenőrzés szigorítása, egyes határátkelőknél órákat is várni kell. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint több határellenőrre lenne szükség. A kormány Brüsszelre mutogat.

Embert próbáló feladat elé állította a határellenőröket és a határon átkelőket is az ellenőrzéseket szigorító uniós regula. Pénteken hatalmas torlódások alakultak ki a magyar-ukrán határszakasz több átkelőjénél is, a rendőrség információi szerint néhol előfordult három-négy, de teherautók esetében öt órás várakozási idő is. A magyar-horvát határon a horvát fél ideiglenesen felfüggesztette a szigorúbb ellenőrzéseket, így az utazóknak maximum fél órás várakozással kellett szembenézniük, azt is csak a letenyei és az udvari határátkelőknél.

A horvát-szlovén határokon is fennakadások voltak, csütörtökön reggel a személygépkocsik 3,5 órát, az autóbuszok 2 órát várakoztak az átkelésre a horvát-szlovén határátkelőhelyeken. A hosszadalmas veszteglések elkerülésére a szlovén belügyminisztérium a délelőtti órákban néhány órára felfüggesztette a szigorított határellenőrzést.

A húsvéti ünnepek miatt újabb torlódásokra számítanak a határ mindkét oldalán.

Miután Magyarország és Szlovénia schengeni övezethez tartozik már, és ezt az adatbázist használják, ide (is) szkennelik be az iratokat. Ehhez azonban a horvátok nem férnek hozzá. A dugókat az okozza, hogy a schengeni oldal eddig csak szúrópróbaszerűen szkennelt, mostantól pedig minden egyes utast kötelező.

A múlt péntektől hatályos európai uniós rendelet nyomán már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban: a Schengeni Információs Rendszerben, illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisában, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi, vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. Ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor.

- A határátkelőknél a helyi erők teljesítenek szolgálatot. Szükség lenne több emberre, de arról nem tudok, hogy máshonnan kollégákat rendeltek volna legalább a forgalmasabb helyekre - közölte érdeklődésünkre Pongó Géza. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint ahol csak lehet, minden átkelősávban megindítják a forgalmat, ám sokszor ez sem bizonyul elégnek akkor, ha például az ukrán oldalon csak két határellenőr teljesít szolgálatot. - A szigorítás hirtelen jött, sok helyen nem voltak rá felkészülve - mondta. Arra a kérdésünkre, megoldást jelenthet-e új határátkelő megnyitása, a főtitkár úgy válaszolt: az hosszú hónapokba, évekbe is beletelhet.

- Magyarországnak vannak fenntartásai a jogszabállyal és annak gyakorlati működésével kapcsolatban, a következő heteket tesztüzemnek tekintik - közölte lapunkkal a Belügyminisztérium.

Aggódnak a turizmus miatt
A horvát sajtó arról cikkezett: amennyiben marad a schengeni határellenőrzési kódex, veszélybe kerül a horvát turizmus. A Novi List című regionális napilap arról írt, hogy az isztriai egészségturizmusban dolgozó orvosok, fogorvosok már zúgolódnak. Az Ausztriából és Olaszországból érkező páciensek fele visszafordult a határon.Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!