Előző
Következő
új cikk

Külföld

Gyűlnek a felhők Le Pen feje fölött

Népszava-információ|2017. ápr 15. 05:38
[A+ A-]

Az idei évben még nem volt olyan szoros a küzdelem a francia elnökjelöltek között, mint pénteken. A voksolás előtt kilenc nappal a centrista Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen is 22 százalékon állt – derült ki egy a Le Monde megbízásából készített közvélemény-kutatásból.

 Az Ipsos-Sopra Steria által készített felmérés szerint a harmadik helyen a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon követte őket 20 százalékkal, míg a konzervatív Francois Fillont – aki ellen a közelmúltban vádat emeltek a felesége és gyermekei feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt – 19 százalékkal a negyedik helyen mérték. A Reuters emlékeztet, hogy az utóbbi napok legmeglepőbb jelensége Mélenchon szárnyalása, ám a hírügynökség elemzése szerint amennyiben Macron bejut a május 7-i második fordulóba, nagy eséllyel nyerheti meg az elnökválasztást, akárki is legyen az ellenfele.

Marine Le Pen esélyeinek nem tesz jót, hogy az AFP francia hírügynökség pénteki értesülései szerint francia ügyészek már a múlt hónap végén sürgették az Európai Parlamentet: fosszák meg mentelmi jogától a Nemzeti Front (FN) vezetőjét. Le Pen ellen azért vizsgálódnak, mert az EU-és bevándorlásellenes párt több EP-képviselője alkalmaz olyan állítólagos segéderőt, akinek a nem létező kiadásait megtérítették a múltban az Európai Parlamenttel. Le Pen a France Info Radiónak azt mondta, hogy a vizsgálat egy összeesküvés része, amelynek célja, hogy rontsák az esélyeit az elnökválasztáson. Az ügyvédje, Rodolphe Bosselut elképedésének adott hangot, majd közölte, hogy amint véget érnek a júniusi nemzetgyűlési választások, ügyfele válaszol bármilyen kérdésre – az elnökválasztás eredményeitől függően. Bosselut nem véletlenül fogalmazott így, hiszen, ha Le Pen nyerné az elnökválasztást, akkor mentelmi joga miatt nagy eséllyel megúszhatná az ügyet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!