Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nyissa ki a szemét - A politika sápot húz a stadionok építéséből

nepszava.hu|2017. ápr 15. 13:04
[A+ A-]

Brazília, épül a Maracana stadion - Getty Images

A Brazil Legfelsőbb Bíróság által nyilvánosságra hozott vallomások szerint az építők és a politikusok törvénysértő módon húztak hasznot a 2014. évi labdarúgó világbajnokság stadionjainak építéséből - adja hírül a BBC. A kontinens számos országa indított vizsgálatot az Odebrecht, a térség legnagyobb építőipari vállalatának vesztegetési ügyében, ahol a cég állítólag kenőpénzeket fizetett azért, hogy nagy infrastrukturális projekteket nyerhessen el. A vállalat módszereire először annak az óriási korrupciós botránynak a vizsgálata során derült fény, amelynek középpontjában az ország állami olajvállalata, a Petrobras állt.

A 2015. év júliusában Marcelo Odebrecht-et, a vállalat alapítójának az unokáját korrupcióval és pénzmosással vádolták meg. Az ügyészség azt állította, hogy több millió US dollárt kenőpénzt fizetett a Petrobras vezető tisztségviselőinek. Az Odebrecht vezető munkatársai az amerikai, brazil és svájci hatóságokkal kötött megállapodás keretében tették meg vallomásaikat, egy egész Latin-Amerikát felölelő külföldi megvesztegetési ügy vizsgálata során. A vádalku keretében tettek vallomások szerint hat stadion, közöttük a Rio-i Maracana felújítására, illetve építésére kiírt pályázatokat szabálytalanul bonyolították le.

A Maracana esetében a felújítási költségek mintegy 700 millió reál-t tettek ki (225 millió US dollár, mintegy 65 milliárd Ft). A tanúskodó 77 vállalati vezető közül legalább 5 megerősítette, hogy kenőpénzeket adtak annak érdekében, hogy megfogalmazásuk szerint „tisztességtelen előnyt kapjanak a Maracana-stadion felújítási munkálataival kapcsolatban.”A Sao Paulo-i Corinthians stadion felújítása jóval olcsóbb lett volna, a költségek azonban a tervezett négyszeresére növekedtek, miután elhatározták, hogy itt kerül sorra a megnyitó mérkőzés.

A vallomások szerint szabálytalanságokra került sor a Corinthians Sao Paolo-i létesítménye, a Brasilia-i Stadion, a Recife-i Pernambuco Arena, a Fortaleza-i Castelao Arena és a Manaus-i Amazonia Arena esetében is.

Tavaly a vállalat, miután elismerte, hogy tisztviselőket vesztegetett meg szerződések elnyerése érdekében, tudomásul vette, hogy 2,5 milliárd US dollár (732 milliárd Ft) büntetést kell fizetnie az amerikai, a brazil és a svájci hatóságoknak.
Vezető munkatársai nyilatkozatban vállalták, hogy együttműködnek a Petrobras ügyében folyatott vizsgálattal, amelynek a hatóságok az „Operation Car Wash”-nak (autó-mosási művelet) nevet adták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!