Előző
Következő
új cikk

Külföld

Eldől: tényleges diktátorrá válik-e a már most is nagyhatalmú elnök

nepszava.hu|2017. ápr 16. 12:10, frissítve: 2017. ápr 16. 18:43
[A+ A-]

Fotó: Chris McGrath / Getty Images

A törökök vasárnap meghatározó fontosságú ügyben járulnak az urnákhoz, írja a BIRN hírügynökség. A népszavazás arról határoz, hogy a már most is nagy hatalmú elnök tényleges diktátorrá válik-e vagy sem.

A népszavazás várható eredménye ma is megjósolhatatlan, mivel a legutóbbi közvélemény-kutatások nagyon szoros és bizonytalan helyzetről tanúskodnak.

„A török köztársaság megalapítása óta nem került sor ilyen fontosságú eseményre, amely át fogja formálni az ország jövőjét” mondta a BIRN hírügynökségnek egy, biztonsági okokból nevének elhallgatását kérő török politológus. „Az eredmény alapvető változást hozhat Törökország külpolitikájában és elősegítheti az illiberális demokráciák, illetve az autoriter vezetők megerősödését Európában és a világ többi részén”.

A népszavazáson, amelyet 172,687 szavazóhelyiségben bonyolítanak le, mintegy 53,76 millió regisztrált szavazó vehet részt Törökországban. A szavazókat arra kérik, hogy az elnöknek nagyobb ellenőrzési lehetőséget adjanak az igazságszolgáltatás, a közigazgatás, a parlament és a hadsereg felett. A miniszterelnöki feladatkör megszűnne. A szavazás már a külföldön élő, több millió török számára már be is fejeződött. A török diplomáciai képviseleteken, határállomásokon és repülőtereken az 54 különböző országban élő, körülbelül 2,86 millió török március 27. és április 9. között élhetett szavazati jogával. Szavazataikat lepecsételt dobozokban szállították Törökországba és a népszavazás éjszakáján kerülnek összesítésre.  

Lezárták az urnákat

Bezártak a szavazóhelyiségek vasárnap délután Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás végeztével. Az ország 32 keleti tartományában reggel 7 és délután 16 óra, míg 49 nyugati tartományában reggel 8 és délután 17 óra között lehetett voksolni. Valamennyi tartományban elkezdték összeszámolni a szavazatokat.

A referendum egy incidenstől eltekintve nyugalomban folyt. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a tragédia a főként kurdok lakta délkeleti Diyarbakir tartomány Cermik körzetének egy kis falusi szavazóhelyiségénél történt. Az iskola udvarán politikai nézeteltérés miatt két rokoni kapcsolatban álló csoport összeszólalkozott, és a vitában szúró-, illetve lőfegyverek is előkerültek. A csetepatéban szerzett sérüléseik következtében hárman életüket vesztették. A csendőrség teremtett rendet a helyszínen. Az esettel kapcsolatban két embert őrizetbe vettek. A népszavazás biztonságáért országszerte 380 ezer rendőr és csendőr felelt. (MTI)

Recep Tayyip Erdogan győzelme valószínűleg azt eredményezi majd, hogy folyatódnak vagy erősödnek a más véleményt vallók elleni elnyomó intézkedések. Könnyen lehet, hogy tovább romlik a Törökország és az EU, illetve a Törökország és a NATO közötti, már ma is feszült viszony. A vereség súlyosan aláásná Recep Tayyip Erdogan tekintélyét és erősítené a személyére háruló belső-és külső nyomást legalább arra, hogy idő előtti választásokat írjon ki.

A győzelemhez 50 százaléknyi + 1 leadott szavazatra van szüksége. Az elmúlt két hónapban számos közvélemény-kutatást végeztek Törökországban, az eredmények azonban megosztottak voltak. Kiderült az is, hogy sok szavazó még nem határozott.

Az elnöki rendszert támogató voksok állnak győzelemre a végeredményhez közel

Az elnöki rendszer bevezetését támogató igen szavazatok 51,9 százalékon, a változtatást ellenző nem voksok 48,1 százalékon állnak a szavazatok 94 százalékos feldolgozottságánál a vasárnapi referendumon Törökországban - jelentette a török média. A török nagyvárosok közül Isztambulban és Ankarában is előnyre tettek szert a nem szavazatok. A Boszporusz-parti metropoliszban 50,9, a fővárosban pedig 50,1 százalékon állnak az elnöki rendszer bevezetése elleni voksok. (MTI)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!