Előző
Következő
új cikk

Belföld

Járdafestés: legyen vége a csendőrmentalitásnak

Népszava|2017. ápr 17. 08:15
[A+ A-]

A Kétfarkú Kutya Párt utcai dekorációja a négyszín-tétel illusztrálására a budapesti Örs vezér terén 2016-ban Forrás: wikipédia

Megint feljelentették a kétfarkú kutyákat, mert rossz állapotú járdák burkolatát festették színesre. Pedig észre kellett volna venni, hogy ez is egyfajta politikai véleménynyilvánítás, és szó sincs volt a közterület beszennyezéséről vagy rongálásról. A humortalan és keménykedő hatóságoknak ideje lenne megtanulniuk, hogy a jogszabályok merev, formális alkalmazása éppen a jogrendszert ássa alá. Különösen akkor, ha az a rendszerellenesnek tekintett megmozdulások elfojtását, a polgárok megfélemlítését célozza – írja a Magyar Ügyvéd blog.

A közterület szennyezése miatt feljelentést tettek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái ellen a szombathelyi közterület-felügyelők, mert kifestettek egy repedezett járdaszakaszt – adta hírül pénteken a nyugat.hu. A portál tudósítása szerint a helyi polgároknak tetszett a dolog, s néhányan maguk is ecsetet ragadtak.

Egyébként nem ez az első eset, hogy vegzálják a kétfarkúakat. Lakossági bejelentésre intézkedtek a rendőrök a párt városszépítő aktivistái ellen a budapesti Dob utcában tavaly nyáron, ahol ugyancsak pocsék állapotban levő burkolatot pingáltak ki. A kutyapárt szerint a rendőrök „nagyon jó fejek voltak”, azt mondták, őket nem zavarja mindez, de a bejelentés miatt muszáj volt intézkedniük.

Végül abban maradtak az aktivistákkal, hogy inkább hagyjanak fel az akcióval, de eljárás nem fog indulni. Miután az aktivisták és az egyenruhások is levonultak a helyszínről, civil ruhás rendőrök bukkantak fel a környező kocsmákban, és az embereket kérdezgették, hogy ki festett. Azután helyszínelők jöttek, és festékmintát vettek. Utóbb kiderült, mégiscsak indult eljárás. Annak eredményét nem ismerjük.

A múlt év októberében Pécsett is lépett az éber hatóság a járdafestés miatt, és ott a viccpárt elnökét és néhány aktivistát rongálás miatt előállítottak, s ülhettek vagy két órát a rendőrségen. A helyzet pikantériája, hogy állítólag az a Biocom Nonprofit Zrt. hívta a rendőröket, amely egyebek mellett városüzemeltetési feladatokat lát el. Tehát a cég dolga lenne a töredezett burkolat helyreállítása.

Az MKKP elég vicces helyzetbe keveredett, mert a hatóságok még azt sem tudják teljes bizonyossággal eldönteni, hogy a közterület szennyezése vagy rongálás miatt kell-e fellépni ellenük. A blog áttekintette a jogi helyzetet.

A szabálysértési törvény szerint aki a „közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi”, akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A kérdés csak az, hogy szabálysértésnek vagy politikai véleménynyilvánításnak minősül, ha valaki a repedezett burkolat négyszínszabály szerinti színesre pingálásával felhívja a figyelmet az aszfalt repedezettségére, a karbantartás hiányára. Utóbbi esetben hiányzik a cselekmény társadalomra veszélyessége, ami a szabálysértés megállapíthatóságát kizárja.

A Btk. szerint rongálást az követ el, aki „idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz”. Ezért alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A rongálás megállapításához viszont szükség van arra, hogy más tulajdonában állagromlás következzék be. A kétfarkúak akciója azonban az egyébként is rossz állapotú útburkolatok esetében aligha vezethetett állagromláshoz. Azon túlmenően a cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így sem bűncselekményről, sem szabálysértésről nem lehet szó.

Most már csak az a kérdés, hogy miért érzi a hatóság szükségét annak, hogy az ártalmatlan aszfaltszínezőket eljárás alá vonja? Meglátásunk azért, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a helyi hatóságok nem vállalkoznak önálló jogértelmezésre, a központból várják a szükséges iránymutatást.

Ennek hiányában nem kockáztatják meg, hogy bármilyen, formálisan jogellenesnek tűnő rendszerellenes politikai megnyilvánulás felett szemet hunyjanak, hiszen nem tudhatják, mikor érkezik fentről a számonkérés, vagy tűzi tollhegyre az ügyet a központosított heccmédia rendpárti megmondóembere, esetleg valamelyik ostoba kormányhoz közeli „civil“ szervezet habzó szájú korifeusa.

A helyi rendőr, közterület-felügyelő a jelenlegi rezsimben retteg, hogy mikor fogják a rendszerkritikus megmozdulással szembeni intézkedés elmulasztása miatt elővenni, ezért biztos ami biztos, a legbanálisabb esetekben is eljárást indítanak. A rendszer merevségét bárki kipróbálhatja, aki egy kormányellenes transzparenssel a kezében egyedül kiáll egy aluljáróban: aligha fogja megúszni az igazoltatást.

Az ilyen nyilvánvalóan szükségtelen és aránytalan fellépés könnyen bénítóan hathat a véleménynyilvánításra, s végső soron a demokratikus jogállam lebontásához járul hozzá. Jó lenne már megszabadulni ettől a csendőrmentalitástól.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!