Előző
Következő
új cikk

Külföld

Már 126 áldozat Aleppo mellett

Népszava|2017. ápr 17. 08:57
[A+ A-]

Már 120 fölé emelkedett a hétvégi szíriai terrortámadás áldozatainak száma. Egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgépét evakuált szíriaiakat szállító buszkonvoj mellett robbantotta fel. A robbantás Aleppótól nyugatra, Rasidin településnél történt, épp akkor, amikor ételt osztottak és nagyon sok ember gyűlt össze.

A merényletben áldozattá vált civileket két városból, a jórészt síita muszlimok lakta Fuából és Kefrajából menekítették ki, az Idlib tartományban, Szíria északi részén fekvő két város a szíriai kormányerők kezében van. A településeket 2015 márciusa óta ostromolják a lázadók, illetve az al-Kaidával kapcsolatban álló szunnita dzsihadisták.

A londoni székhelyű, Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport vasárnap jelentette, hogy legalább 126-an veszítették életüket, s 68 gyerek volt az áldozatok között, több mint hatvanan megsebesültek. A előző jelentés még 112 áldozatról tett említést az al-Dzsazira hírtévé beszámolója szerint. A szíriai állami tévé azt közölte, 39-en veszítették életüket az öngyilkos merényletben. Az al-Dzsazira helyszíni tudósítása szerint tucatnyi holttest feküdt a földön, s zsúfolásig megtelt mentőautók szállították kórházba a sérülteket. A szíriai Vörös Félhold három munkatársa is megsérült a robbantásban.

Az evakuálások a „négy város” kiürítéséről a kormány és a lázadók között létrejött megállapodás keretében történtek. Fuából és Kefrajából mintegy ötezer embert menekítettek ki, Damaszkusz közelében Madaja és Zabadani civil lakosságát pedig múlt pénteken szállították el, onnan mintegy 2200-an távozhattak. Utóbbi két várost főként szunniták lakják, a kormányellenes felkelők ellenőrzik, s a szíriai hadsereg zárta körül. Legutóbb decemberben próbálkoztak a városok kiürítésével, emlékeztetett a BBC, akkor a lázadók felgyújtották a civilek evakuálására érkezett buszokat.

Az öngyilkos merényletet elítélte húsvéti üzenetében Ferenc pápa is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!