Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elfogták a sikkasztó kormányzót

Népszava|2017. ápr 17. 09:03
[A+ A-]

Guatemalában fogták el egy mexikói állam, Veracruz volt kormányzóját, akit már fél éve köröztek. Javier Duartét korrupcióval, szervezett bűnözésben való részvétellel és sikkasztással vádolják.

 A férfit a guatemalai rendőrség és az Interpol közös akciója során vették őrizetbe. A guatemalai hatóságok bejelentése szerint a 43 éves Duartét egy kedvelt turistaközpontban, az Atitlán-tó partján fekvő Solola város egyik hoteljében találták meg, ahova feleségével két nappal előbb álnéven jelentkezett be és készpénzzel fizetett.

Duarte egyes hírek szerint a szobájából akart telefonálni, de nem kapott vonalat, ezért ment le a hotel előcsarnokába, ahol már egy csapat rendőr várta. A férfi először tagadni próbálta kilétét, de a beszámolók szerint végül nem tanúsított ellenállást. A volt kormányzó 645 millió mexikói pesót (mintegy 35 millió dollárt) sikkasztott. Duarte a korrupciós vádak miatt lemondott posztjáról, majd 2016 októberében nyoma veszett. A hatóságok egy raktárban lefoglalták számos vagyontárgyát, köztük híres művészek – Joan Miro, Fernando Botero, Leonora Carrington – festményeit.

A mexikói kormánypárt, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) a vádak miatt kizárta soraiból a kormányzót. Veracruz polgármesterét tavaly decemberében választották meg, a posztot az ellenzéki Nemzeti Akció Párt jelöltje nyerte. Javier Duartét Guatemala hatóságai várhatólag hamarosan kiadják Mexikónak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!