Előző
Következő
új cikk

Külföld

Jogi csatározás Blair perbe fogása körül

Népszava|2017. ápr 17. 09:06
[A+ A-]

Jeremy Wright brit főügyész megpróbálja leállítani a volt munkáspárti kormányfő perbe fogását – tudta meg a The Guardian. Tony Blair ellen az iraki háborúban elesett katonák szülei nyújtottak be magánkeresetet. A tavaly nyilvánosságra hozott Chilcot-jelentés nagymértékben felelőssé teszi a volt miniszterelnököt, amiért csatlakozott az Irak elleni 2003-as offenzívához, noha úgy fogalmaz, az Egyesült Királyság azért lépett be a háborúba, mivel „kimerítették Irak lefegyverzésének békés lehetőségeit”.

Wright főügyész szerint ugyanakkor a keresetnek nincs jogi alapja, mivel agressziónak minősíti a történteket, márpedig a brit jog – a nemzetközi joggal ellentétben – nem ismeri az „agresszió” fogalmát. A Guardian betekinthetett a dokumentumokba, amelyben a főügyész kéri, hogy csatlakozhasson a perhez, s szorgalmazza az eljárás leállítását. 2016 novemberében egy bíróság már elutasította a hozzátartozók hasonló keresetét, de ügyvédek továbbra is keresik a lehetőséget, hogy Blairt és egykori külügyminiszterét, Jack Straw-t a vádlottak padjára ültessék.

Tony Blair a Chilcot-jelentés nyilvánosságra hozatalát követően úgy nyilatkozott, hogy – akár egyetértettek az emberek a döntésével, akár nem – jóhiszeműen és Nagy-Britannia érdekeit szem előtt tartva cselekedett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!