Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ki lehet Trump kihívója 2020-ban?

Népszava|2017. ápr 17. 09:10
[A+ A-]

Miközben a 45. amerikai elnök még csak kevesebb mint száz napot töltött a Fehér Házban, s sokan kétségbe vonják, hogy Donald Trump képes lesz-e kitölteni hivatali idejét, a Demokrata Párt már azt keresi, ki lehet kihívója 2020-ban. Jelenleg ugyanis nincs az ellenzéki tábornak olyan vezéregyénisége, akire egyértelműen építhetnének. Sőt, még azt az alapkérdést sem válaszolták meg, hogy középutas vagy populista baloldali jelöltet indítanának-e inkább harcba a tavaly republikánus színekben indult, de voltaképp a pártberkeken kívül álló milliárdos ellen. 

A demokrata párti esélyesek között várhatóan ott lesz Elizabeth Warren massachusetts-i szenátor, aki 2016-ban nem lépett fel Hillary Clintonnal szemben, noha kétségkívül széles bázisa volt. Warrent azonban túl balosnak, s íly módon megválaszthatatlannak ítélték. Hasonló bázisról indult Bernie Sanders, s a vermonti szenátor végül szoros versenyben – a Wikileaks leleplező portál által kiszivárogtatott információk szerint „erős ellenszélben” – maradt alul Clintonnal szemben. Sanders ma is azt állítja, hogy ő képes lett volna legyőzni novemberben Donald Trumpot.

A két veterán szenátornál jóval fiatalabb, s a kevés afrikai-amerikai politikus egyike a karizmatikus Cory Booker, akinek beszédei nagy sikert aratnak, s a közösségi médiában is népszerű. Erős adományozói csoportok állnak mögötte. Újra próbálkozhat Martin O’Malley, Maryland volt kormányzója, aki 2016-ban csak azért maradt jó darabig versenyben, hogy országosan ismertté tegye a nevét, ő eleve 2020-ra tekintett előre az NBC News összeállítása szerint.

Úgy tűnik, még mindig játszik az indulás gondolatával Obama alelnöke. Joe Biden tavaly gálánsan maga elé engedte Clintont, de nyilatkozatai szerint utólag bánja, hogy nem szállt versenybe. 2020-ban azonban vélhetőleg már túl idős lehet egy kimerítő kampányhoz.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sokak favoritja lenne, neki már édesapja is népszerű politikus volt. Sokan biztatnák az indulásra az 52 éves Kamala Harrist: a volt kaliforniai főügyésznő indiai-jamaikai családi gyökerekkel rendelkezik, bekerült a szenátusba, s a Washington Post egyszer azt írta róla, hogy ő lehetne „a következő Barack Obama”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!