Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tüntetések hete - "Hadd viszkessen Orbán tenyere!"

nepszava.hu|2017. ápr 17. 11:47
[A+ A-]

Tüntetők az Andrássy úton FOTÓ: Tóth Gergő

Kedden az Oktogonon lesz tüntetés, szerdán a budapesti Orosz Nagykövetség elé hirdettek gyülekezőt. Csütörtökön szintén az Oktogonra illetve a budapesti hidakra mennek demonstrálni, szombaton az Oktogonon, vasárnap pedig a Erzsébet hídon várják az embereket.

Úgy tűnik, hogy nem fáradnak a tüntetők, hiába számít erre a kormány és Orbán Viktor. A miniszterelnököt volt hívei, tekintélyes támogatói közül is többen próbálják jobb belátásra bírni, mindhiába. Legutóbb  Dr. Király Miklós egyetemi tanár, az ELTE jogi karának tanszékvezetője, Mádl Ferenc egykori államfő tanácsadója írt neki Facebook-oldalán:

„A törvény elfogadása után lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát” – írja Dr. Király Miklós.
„2016-ban az utolsó hazai állami egyetemek is kihullottak a legjobb felsőoktatási intézményeket számba vevő Shanghai lista 500-as elit csoportjából.” Ez sokkoló kudarc, mivel a régió más egyetemei, Bécs, Krakkó, Prága patinás intézményei megmaradtak az élbolyban. „S most még a magas szintű oktatást és kutatást folytató, nemzetközileg elismert CEU ellen is harcot hirdetnek? Nem volna célravezetőbb legalább a nagy hagyományokkal rendelkező hazai tudományegyetemek, rangos szakmai műhelyek állami támogatását tartósan felemelni a CEU finanszírozásának szintjére, hogy versenyképesek lehessenek?” – kérdi a professzor.


A kormányfő azonban semmi jelét sem mutatja annak, hogy legalább megfontolná az övétől eltérő véleményeket. Makacsul folytatja örökös "harcát". Vasárnap reggel az állami rádióban például így beszélt:

- Érthető, hogy Soros György nemzetközi és hazai hálózata tiltakozik a felsőoktatási törvény módosítása miatt, mivel az megfizeti az embereit. Annak megértése azonban még előttük van, miért van az, hogy magyar akadémikusok, tudósok, hazai egyetemeken tanító professzorok nem azért lépnek fel, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amelyeket a CEU élvez, hanem amellett állnak ki, hogy Soros György megtarthassa a privilégiumait.

A másik vesszőparipát is elővezette:

- Egy döntő összecsapás készülődik. Április végén az EP-ben lesz téma Magyarország, az azt követő két uniós kormányfői csúcson pedig dűlőre akarják vinni a betelepítést. Ez a küzdelem a következő két-három hónap fő eseménye, szerintem ezzel függ össze, hogy éppen most forrósodott fel a hangulat Magyarországon.

Nos, a szinte már mindennapos tüntetéseken nem az hallható, amiről Orbán beszél, hanem valami egész más. A bulihangulatban kemény szavak, konkrét programok is elhangzanak.

Gulyás Márton például mozgalmat indított az aránytalan választási rendszer megváltoztatására. Ő az az aktivista, akit társával közmunkára ítélt a bíróság, amiért vízfestékkel akarta megdobni a Sándor-palotát. A szombati budapesti tüntetésen azt mondta: a Fidesz által kreált választási szabályok miatt nem indulhatnak egyenlő eséllyel a pártok a jövő évi választáson. A feladat tehát az, hogy 2017 végéig kikényszerítsenek egy korrekt választási rendszert, ami esélyt ad más pártoknak is a mandátumok arányos megszerzésére. Ez talán a legkonkrétabb program, amely az elmúlt napok tüntetésein felmerült, túl a CEU ügyén.

Meddig tarthat a harag?


A tüntetéshullám egyelőre nem csillapodik. Kérdés, hogy meddig tart, illetve mi lesz, egyáltalán mi lehet az eredménye?

Csak akkor tarthat ki a tömeg határozott fellépése 2018-ig, ha lesz előttük legalább egy olyan cél, mint például a szabad és tisztességes választás kérdése. Ha végképp megszűnik minden konzultációs lehetőség, akkor az utca lesz a párbeszéd színtere, és ott már sokkal durvább lesz a szókérés - mondta erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában Schilling Árpád rendező. Felemelőnek tartja az utcán vonuló fiatalok látványát, mert sokak számára kölcsönzik azt az érzést, hogy helyettük is mennek.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint az ellenzéknek óriási a felelőssége, hogy ki tudja-e a használni a kormányváltó hangulatot. Úgy véli, látszik, hogy betelt a pohár az embereknél, az utóbbi napokban világossá vált, hogy Orbán Viktor teljes erejével nekiment a demokráciának, a többség kormányváltást akar. "Az európai történelemben a civilek sokszor buktattak meg kormányt, de még soha nem alakítottak egyet sem" - hangsúlyozta a civilek Hősök terén tartott demonstrációja kapcsán ugyancsak az ATV műsorában. 

Tüntetési naptár

Tüntetések hete lesz a mostani is. A tüntetésinfó Facebook oldalon igyekeznek minden rendezvényről hírt adni. Az ott megtalálható információkból kiderül, hogy húsvét hétfőn nyolc külföldi helyszínen szerveznek demonstrációt. Ezek: 

Párizs, Koppenhága, Aalborg, Sidney, New York, Portland, Kijev, Bréma. Szerdán Szófiában lesz hasonló rendezvény.

Itthon kedden az Oktogonora, szerdán az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetsége elé hirdettek gyülekezőt. Az Állítsuk meg Moszkvát! Facebook-csoport este 7 órára szervezi a demonstrációt, amelyen felszólal Gulyás Márton aktivista és Puzsér Róbert publicista is.

Csütörtökön szintén az Oktogonon illetve a budapesti hidakon tiltakoznak majd. Az akciót minden csütörtökön meg akarják ismételni a szervezők.

Szombaton az Oktogonon, vasárnap pedig a Erzsébet hídon várják az embereket egy rendszerváltó batyubálra, amely a tervek szerint 14-től 17 óráig tart majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!