Előző
Következő
új cikk

Külföld

A cseh politikusok aggódnak a török népszavazás kimenetele miatt

nepszava.hu|2017. ápr 17. 13:19
[A+ A-]

Milos Zeman elnök szerint Törökország jelenlegi vezetője alatt távolodóban van a szekuláris államtól és a demokráciától. 

Cseh politikusok a vasárnapi népszavazást követően, amely Recep Tayyip Erdogan elnököt új, elsöprő erejű hatalommal ruházta fel, aggodalmuknak adtak hangot Törökország jövőbeni irányvonalával kapcsolatban.

Milos Zeman elnök kijelentette: jelenlegi vezetője alatt Törökország távolodóban van a szekuláris államtól és a demokráciától. Hasonló aggályokat hangoztatnak Európa-szerte.

Az EU Bizottság közleményben szögezte le, hogy a szoros eredményre és a tervezett alkotmányos változtatások messze ható következményeire való tekintettel a török hatóságoknak a végrehajtás során a lehető legszélesebb nemzeti konszenzusra kell törekedniük.

Az Európa Tanács, az a pán-európai emberi jogi szervezet, amelynek Törökország is tagja, hangsúlyozta: fontos, hogy a jogszolgáltatás függetlensége biztosított legyen. Közölte: tisztségviselői alaposan megfontolják, a továbbiakban milyen lépéseket kell tenniük.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!